Pobolívá vás žaludek nebo je jako „na vodě“? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.
Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a perlivé nápoje, které dráždí.
Když však máte „jen“ podrážděný žaludek, zkuste naše tipy.
Brambory
Uvařené v osolené vodě a najemno rozšťouchané jsou při žaludeční nevolnosti skvělou volbou, protože neutralizují žaludeční kyselinu a na sliznici žaludku pomáhají vytvořit něco jako ochranný film.
Druhou možností je nasucho opéct ve slupce, pak oloupat a rozmačkat. Někteří odborníci při žaludečních potížích dokonce doporučují pít syrovou bramborovou šťávu. Je bohatá na zásadité látky a pomáhá tak při překyselení žaludku.
Banány
Obsahují hodně pektinu (podobně jako jablka), který pomáhá přirozenému pohybu střeva a žaludek nedráždí. Musí ale být dobře zralé, tvrdé a nazelenalé plody vám spíš uškodí. Banány jsou dobře stravitelné, musíte je ale pořádně rozkousat, nebo rozmačkat na kaši.
Polykat vetší kusy by se vám nemuselo vyplatit. Tohle ovoce je rovněž bohatým zdrojem draslíku, takže jsou i velmi vhodnou potravou při průjmech.
Bílá rýže
Uvařte ji hodně do měkka, skoro až rozvařte. Tím se na povrchu rýžových zrnek vytvoří specifický šlem, který citlivý zažívací systém uklidní.
Pokud to snesete, zkuste vypít i trochu vody, ve které jste rýži vařili, rýžová voda se totiž podává i pacientům po delších zánětech střev a žaludku.
Jogurt
Při podrážděném žaludku se mléčné výrobky nedoporučují. Výjimkou je neochucený, bílý, netučný jogurt, který dokáže podrážděný žaludek zase zklidnit. Ale musí to být jogurt se živými kulturami.
Díky nim zvyšuje ve střevech množství prospěšných bakterií, a tak se nebudete cítit nafouklí a rovněž pocit plnosti po chvíli zmizí.
Jablka
Patří mezi potraviny, které pomáhají prakticky na všechno, včetně bolavého břicha. Je zajímavé, že zabírají zároveň při průjmu i zácpě. Jablko najemno nastrouhejte a po celý den ho po troškách ujídejte.
Jablečná šťáva je plná pektinu a ten působí na utrápené zažívání jako balzám. Jablka také můžete oloupat, nakrájet na kostičky a uvařit, tak jsou totiž mnohem lépe stravitelná.