Tohle omamně voňavé koření zná určitě každý z nás. Zejména v období Vánoc provoní vanilkové rohlíčky byt většiny z nás.
V kuchyni se využívá zejména k dochucování smetany, krémů, pudinků a zmrzliny.
Vanilkou se dochucuje kakao a čokoláda.V Mexiku se podává s tmavými fazolemi, zvýrazňuje sladkou chuť kořenové zeleniny a je dobrá s ovocem – jablky, melounem, broskvemi, revení, jahodami, hruškami. Hodí se také k rybám a k mořským plodům. Skvěle se kombinuje s chilli, kardamomem, skořicí, hřebíčkem a šafránem.
Probudí ve vás vášeň
Vanilka má antimykotické vlastnosti, pomáhá tedy k léčení plísní a houbových onemocnění. Často se tedy používá k léčbě kožních problémů, jako jsou ekzémy a dermatitidy.
Působí příznivě také při zánětlivých onemocněních.Výborně působí proti únavě, uklidňuje nervy, působí také jako afrodisiakum – vůně vanilky úzce souvisí s lidskými feromony, protože zvyšuje erotickou přitažlivost.
V současné době je vanilka využívána jako afrodiziakum.Vanilka taky povzbuzuje mozkovou činnost, působí proti horečce a povzbuzuje vlastně i celé tělo.
Masáže vanilkovým olejem příznivě působí na srdce, regenerují pokožku a vrací optimismus a celkovou vyrovnanost.
Vanilka působí proti nevolnostem v těhotenství, např. taková vanilková zmrzlina těhotné ženě velmi uleví.
Není nad domácí cukr!
Pokud v kuchyni využíváte vanilkové lusky, po vyškrábaní dužiny použitý lusk nevyhazujte, ale přidejte do dózy s cukrem.Obsahuje totiž značné množství aroma. Pouze v případě, že jste lusk namočili například do mléka nebo smetany není už vhodné další použití. .