Už je nejvyšší čas myslet na linii. Zejména po posledních dvou letech většina z nás bojuje s kily navíc. Nebojte. Nemusíte se kvůli tomu trápit hlady, a přesto zhubnete.
Ze všeho nejdřív vypijte sklenici vlažné vody s citronovou šťávou nebo jablečným octem. Obojí chutná skvěle, obojí nastartuje trávení a spalování tuků. Záleží jen na tom, co vám chutná víc.
Pak si pochutnejte na pořádné, teplé snídani. Dejte si ovesnou kaši, celozrnný chléb s rozpečeným sýrem nebo toast se ztraceným vejcem. Teplé jídlo vás zasytí a dodá vám energii na celé dopoledne.
Nepodceňujte chlad
Aprílové střídání počasí představuje pro tělo zátěž. Pokud nejste dostatečně otužilá, mohou vás po procházce v dešti zaskočit bolesti svalů nebo neobvykle velká únava. I když jste dobře oblečená, v chladu prostě dostává tělo víc zabrat.
Proto když se rtuť teploměru pohybuje pod běžným květnovým průměrem, je lepší zůstat doma. Zvláště to platí pro jedince s oslabenou imunitou, diabetiky, kardiaky a astmatiky.
Nepodceňujte pitný režim
V střídavém počasí není pocit žízně tak výrazný. Proto se snadno může stát, že budete pít méně, než kolik vaše tělo potřebuje. Hlídejte si pitný režim. Každou hodinu vypijte sklenici vody.
Do denní spotřeby tekutin se počítají i káva a čaj, jenže ty vás následně o část tekutin zase připraví. Nejlepším nápojem tak zůstává čistá, neperlivá voda.
Dejte si studenou sprchu
Zapomeňte na horkou vanu! Když si ráno umyjete obličej, zátylek, paže a hruď studenou vodou, nádherně vás to probere. Když se pak utřete ručníkem a vklouznete do oblečení, vaše tělo se rozehřeje na ideální provozní teplotu. Studená voda totiž rozproudí krevní oběh.
Dejte zelené zelenou
V období Covidu a kapénkových infekcí je potřeba udržovat si silnou imunitu. Síle čerstvého ovoce a zeleniny se nevyrovnají žádné syntetické vitaminy. Vsaďte na listovou zeleninu a nespletete se.
Salát z čerstvého zelí, růžičková kapusta uvařená v páře nebo šetrně připravený kadeřávek jsou skutečnou pokladnicí zdraví prospěšných látek. Navíc díky vysokému obsahu vlákniny zlepší vaše trávení.
Nezapomínejte však ani na potraviny, které vám dodají potřebné sacharidy. Vhodný je žitný chléb a brambory. Ale pozor, bez másla a sýra.
Dopřejte si déčko
Během roku může naše tělo pociťovat nedostatek vitaminu D. Důsledkem je špatná nálada, únava, nedostatek energie. Pomoci může solárium či horské sluníčko, jež tak rády používaly naše maminky a babičky.
Z UV záření si totiž tělo vitamin D umí vyrobit. Další možností je dodat tělu rybí tuk. Ten je významným zdrojem vitaminu D. Seženete ho běžně v lékárnách.