Není nad voňavý domácí, čerstvě upečený chléb s poctivou chutí, takový, jaký dělaly naše babičky. S lososem a bylinkami chutná prostě báječně!
Potřebujete:
✿ 360 g bio celozrnné žitné mouky (jemně mleté)
✿ 340 g žitného kvasu
✿ 320 g vody
✿ 30 g melasy (nebo sladu)
✿ 15 g soli
✿ máslo na vymazání formy
1. Do mísy dejte žitný kvas, vodu, mouku, melasu a sůl. Vše promíchejte tak, aby se suroviny dobře spojily. Formu na chléb důkladně vymažte máslem a přesuňte do ní těsto.
Navlhčenou dlaní nebo stěrkou ho zarovnejte a upěchujte – mělo by sahat cca 2 cm pod okraj. Přikryjte a nechte kynout 2–3 hodiny na teplém místě.
2. Po vykynutí vložte formu s těstem do trouby předehřáté na 250 °C a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 220 °C a pečte 35 minut.
Následně chléb vyklopte z formy a dopékejte ho volně ještě zhruba 10–15 minut, aby se na něm ještě vytvořila pevná a křupavá kůrčička.
3. Hotový chléb nechte vychladnout na mřížce. Poté ho nakrájejte na krajíce, namažte je máslem a poklaďte plátky uzeného lososa.
Hele, ten žitnej chleb s lososem zní fakt super. Miluju vaření i sport, takže tohle bude dobrá kombinace chutí a zdraví. Asi to fakt zkusim!