Kromě zimních radovánek přináší toto období také nachlazení, věčně ucpaný nos, kašel… Můžete se ale bránit, a to i s pomocí jídla!
Sychravé dny a časté přechody z vyhřátých místností ven znamenají zátěž pro dýchací cesty. Nedostatek slunečního svitu, znamená nižší hladinu vitaminu D, který hraje v obranyschopnosti klíčovou roli.
Také stres oslabuje imunitu – a oslabený organismus je pro viry snadná kořist. Nedejte nemocem šanci. Pomůže vám jídlo.
Citrusy a bobule
Citrusy,(pomeranče, grep, citrony…) a bobuloviny (borůvky, maliny…) jsou nabité vitaminy a antioxidanty. Nejlepší jsou čerstvé, ale i zmražené. Opravdovou vitaminovou bombou je pak rakytník nebo šípek, které jsou skvělé třeba v podobě čaje.

Česnek a cibule
Obyčejné kuchyňské přísady, česnek a cibule, jsou cennými přírodními antibiotiky a antivirotiky. Pomáhají při prevenci i v boji s nemocemi. Přidávejte je do polévek, omáček, k pečením atd.
A když už dojde ke kašli, zmírnit ho pomůže třeba cibulový sirup. Dvě cibule nakrájejte na kolečka. Můžete přidat i nakrájený citron pro lepší chuť.
Postupně je vrstvěte do sklenice a každou vrstvu zalijte lžící medu (nebo cukru). Nechte 2–3 hodiny odstát, dokud cibule nepustí šťávu, a poté sceďte a vymačkejte přes sítko. Užívejte vždy čerstvý po lžičkách několikrát denně.

Med a koření
Sladký med a další včelí produkty, jako je včelí mateří kašička, propolis či pyl, pomáhají při zánětech horních cest dýchacích, působí antibakteriálně a ulehčují vykašlávání. Pozor by si na něj měli dát jen alergici.
Ti ale mohou využít přírodní sílu zázvoru a kurkumy. I ty mají protizánětlivé účinky, zahřejí organismus a pomáhají proti bolesti v krku.
Uplatní se hlavně v čajích nebo jako koření do různých pokrmů. Zkuste si připravit třeba zázvorovo-kurkumový čaj
. Nastrouhejte 2 lžičky čerstvé kurkumy a nasekejte 2 plátky čerstvého zázvoru. Zalijte 0,5 l vody, přidejte 2 plátky citronu a přiveďte k varu. Povařte asi 10 minut a poté sceďte. Ideálně oslaďte medem a popíjejte.
Fermentované
Doslova vitaminovou a probiotickou bombou jsou fermentované potraviny. Díky přírodnímu procesu kvašení vydrží velmi dlouho a je dobré je mít po ruce celoročně.
Posilují střevní mikrobiom, a tím i celkovou imunitu. Oblíbené zelí kimchi lze sehnat v mnoha variacích nebo také zeleninové mixy.