Čočka v kombinaci s rajčaty vytvoří výbornou polévku, která nahradí i hlavní jídlo.
Suroviny na 4 porce – 1 mrkev – 1 petržel – 3 lžíce olivového oleje – ¼ celeru – 2 cibule – 3 snítky šalvěje – 1 snítka tymiánu – bobkový list – 2 stroužky česneku – 100 ml bílého vína – 2 plechovky krájených rajčat – 500 g uvařené čočky – 500 ml vývaru – 1 lžíce třtinového cukru – hrst hladkolisté petrželky – sůl, pepř
Postup
1. Kořenovou zeleninu a cibule nakrájejte na kostičky. Česnek a bylinky nasekejte.
2. V hrnci zahřejte olej a orestujte zeleninu. Přidejte bylinky, česnek a bobkový list. Osolte, opepřete a zasypte cukrem. Zastříkněte vínem a až se odpaří, přidejte rajčata a vývar. Přisypte čočku a vařte asi 10 minut.
3. Polévku servírujte třeba s pečivem.