Suroviny:
1 kg červeného zelí
2 lžíce hrubozrnné hořčice
1 lžíce medu
3 lžíce oleje
sůl
balkánský sýr
nasekaná pažitka
Postup:
Zelí postupně krájejte na jednotlivé plátky, které pohromadě podrží košťál. Rozložte je opatrně na plech a lehce podlijte trochou vody.
V misce promíchejte hořčici, med, olej a špetku soli a vzniklou omáčku pomocí lžíce rozdělte na jednotlivé kusy zelí.
Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut (záleží na síle plátků), až začnou být kraje zelí lehce křupavé.
Nakonec zelí zasypte sýrem a dopékejte ještě asi 5 minut. Pečené zelí posypte pažitkou a podávejte klidně jen tak s bramborem, ale hodí se i jako příloha k masu.
Červené zelí je díky vysokému obsahu vitaminu C a K ideální pro podzimní vzpruhu imunity. Místo balkánského sýra můžete zelí posypat třeba čedarem, pak je nechte v troubě o něco déle, až se sýr rozpeče.