Do hlubokého talíře naservírujte porci rizota, posypejte parmezánem a ozdobte snítkou čerstvého tymiánu.
Ingredience:
hrnek sušených, předem namočených hub
1 lžička mletého kmínu
olivový olej
2 středně velké cibule
1–2 stroužky česneku
½ celeru na kostičky
1 mrkev na kostičky
½ lžičky kurkumy
mořská sůl
300 g rýže basmati
100 g pohankových krup
1 l vody či vývaru
Postup:
Dejte vařit houby s kmínem. Mezitím v hrnci rozehřejete olej a osmahněte na něm cibuli, česnek a zeleninu. Přidejte kurkumu a osolte.
Přisypejte rýži s pohankou a opékejte je spolu se zeleninou. Stále míchejte a nakonec přilijte vroucí vodu nebo vývar, přidejte povařené sušené houby a všechno pořádně promíchejte.
Pokud nemáte silný vývar, přidejte zeleninový biobujon. Zmírněte oheň na minimum a vařte přikryté bez míchání 15–20 minut. Pak odstavte z ohně a nechte rizoto pod pokličkou ještě chvíli stát.