Těžko najít lepší, voňavější a poctivější českou polévku, než je bramboračka.
Příprava: 40 minut
Náročnost: *
Cena za porci: 22 Kč
Suroviny na 4 porce
– 200 g žampionů
– 3 brambory
– 2 mrkve
– 1 bobkový list
– 5 kuliček nového koření
– 2 cibule
– 1 stroužek česneku
– 1 lžíce majoránky
– sůl, pepř
– 3 lžíce másla
– 2 lžíce hladké mouky
Postup
1. Očištěné žampiony nakrájejte na plátky, mrkev a brambory na kostičky, cibuli na čtvrtiny. Spolu s bobkovým listem a novým kořením dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte a opepřete. Vařte téměř doměkka.
2. Z másla a mouky vymíchejte jíšku, zalijte ji vodou a poté nalijte do polévky. Povařte asi 10 minut. Přidejte utřený česnek, majoránku a dle chuti dosolte.