Menopauza s sebou přináší ne zrovna příjemné změny, ať už jde o přibírání na váze, návaly, nespavost, či řídnutí kostí. Tomu můžete předejít i pomocí vhodně složené stravy.
Hormonální změny s sebou mimo jiné přinášejí větší chuť k jídlu, zpomalují metabolismus a organismus se hůř vypořádává s cukry a škroby.
Někdy klesá fyzická aktivita, což způsobuje úbytek svalové hmoty, a naopak přibývání tukových polštářků. Kromě dostatečného pohybu je potřeba přizpůsobit nové situaci i jídelníček.
Začněte si víc hlídat, co jíte
Především je důležité zvýšit příjem sacharidů škrobového původu, tedy těch z ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin. Ty pomáhají udržet stabilní hladinu krevního cukru, takže vás nebude přepadat častý hlad.
Dále je dobré omezit nasycené tuky a nahradit je nenasycenými, například olivovým olejem nebo slunečnicovými semínky. Zcela minimální by měl být samozřejmě příjem soli a alkoholu.
Proti nepříjemným návalům horka
Návaly horka a zvýšené pocení mnohým ženám dost znepříjemňují život. I to však dokáže vhodný jídelníček zmírnit. Základem je omezit rafinovaný cukr, vyhýbat se kořeněným jídlům, zařadit víc ovoce, zeleniny a vlákniny.
Pomoci mohou i potraviny s vysokým obsahem fytoestrogenů, jako jsou sója, cizrna, červený jetel, mateří kašička a další včelí produkty.
Pomáhají srovnat hormonální hladinu a tlumí i další příznaky menopauzy, jako jsou bušení srdce, náladovost a únava. Nezapomeňte také na bylinky, zejména na šalvěj, mátu a levanduli, které návaly zmírňují.
Nezapomeňte na vápník!
Jídelníček v období klimakteria by měl obsahovat i zvýšený přísun vápníku. Doporučuje se denně sníst dvě až čtyři porce potravin bohatých na vápník, například listovou zeleninu, ořechy či mák.
Aby organismus mohl vápník vstřebat, je nutno současně tělu dopřát i pravidelný přísun vitaminu D v doporučené dávce.
Ach, to nadýmání…
Výkyvy hormonů způsobují také nadměrně zadržování vody a vyšší tvorbu střevních plynů. Snižuje se i produkce žluče, což může vést k zácpě. Nahraďte bílou mouku, rýži a klasické těstoviny celozrnnými variantami.
Pomoci mohou i bylinkové čaje – mátový, anýzový nebo fenyklový. Vyhýbejte se potravinám způsobujícím plynatost, jako jsou brokolice, květák, zelí, hrášek, fazole, brambory, hrušky či měkký sýr.
Naopak do jídelníčku zařaďte banány, melouny, hrozny a arašídové máslo.
No hej, jsem ráda, že teď už vím, jak se líp popasovat s těma návalama. Hodit se budou i tipy na bylinky, šalvěj mám dokonce na zahrádce!
Je skvělé, jak tento článek poskytuje užitečné tipy na zvládání menopauzy. Jako architektka si také hlídám zdravý jídelníček, a věřím, že správná strava dokáže udělat zázraky!