Suroviny pro 4 osoby:
2 stroužky česneku, 0,4 l suchého bílého vína, 600–700 g tvrdého sýra (ementál), 1–2 lžičky škrobové moučky, špetka muškátového oříšku, špetka bílého pepře, citronová šťáva, 0,02 l třešňovice, tmavé i bílé pečivo
Postup:
1. Sýr nakrájíme na kostičky. Vnitřek fondovací nádoby vytřeme rozpůleným stroužkem česneku a nalijeme do ní víno.
Na sporáku zahřejeme (nesmí se vařit), a postupně do něj přidáváme sýr, dokud se úplně neroztaví. V troše vína rozmícháme škrobovou moučku a postupně vmícháme k roztavenému sýru. Směs mícháme a zahříváme dokud nezhoustne až do hladkého krému.
Nakonec ochutíme muškátovým oříškem, pepřem, zbytkem lisovaného česneku, troškou citronové šťávy a třešňovicí.
2. Krém důkladně promícháme a ještě prohřejeme. Nádobu přendáme na vařič uprostřed stolu a sýr udržujeme teplý na mírném plameni. Kousky pečiva napichujeme na dlouhé fondovací vidličky a namáčíme je v roztavené hmotě, kterou nabíráme ode dna.
3. Krém se tak míchá a nepřipaluje. Správnou konzistenci získáme, když z pečiva sýr nestéká a celé ho obalí.
Extratip:
Fondue se nesmí vařit, sýr se má tavit pomalu. Je-li fondue příliš husté, postupně zapracujte trochu vína a vymíchejte dohladka, v opačném případě přidejte sýr či škrobovou moučku.
Příprava: 45 minut