Chystáte se letos na jih k moři? Rozhodně si s sebou neberte konzervy, ale dopřávejte si co nejvíc místní speciality!
Středomořskou stravu bohatou na zeleninu, ovoce a mononenasycené tuky totiž odborníci považují za jednu z nejzdravějších na světě.
Je spojována se zdravým srdcem a dlouhověkostí. Mimo to může s umírněnými porcemi fungovat i jako výborná redukční dieta.
Málo tuku a cholesterolu
Středomořská strava klade důraz hlavně na potraviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a s vysokým obsahem vlákniny. Jídlo bohaté na bílkoviny a vlákninu, jako fazole a luštěniny, navíc strávníka zasytí na delší dobu.
Úplně zázračně fungují ořechy, ryby a olivový olej.
Obsahují mononenasycené tuky, které nezvyšují cholesterol a zároveň také přispívají k sytosti.
Proč jíst středomořskou stravu co nejvíc?
Velmi příznivé je, že tato dieta využívá především čerstvé, sezonní a průmyslově nezpracované potraviny. Metody přípravy jsou obvykle snadné, jídlo je pečené, dušené, vařené, málokdy smažené.
A díky spoustě rozmanitých a chutných potravin je mnohem jednodušší středomořskou dietu dodržovat dlouhodobě. Ale i při stravě plné zdravých surovin je zapotřebí hlídat velikost porcí obzvláště u kaloričtějších potravin, jako jsou ořechy a olivový olej.