Těsto vyrobené doma vyjde daleko levněji. Skvěle poslouží při přípravě moučníků, ale lze ho naplnit i slanými směsmi. Výsledná chuť a vůně čistě máslového těsta vás oslní.
Suroviny:
Vodové těsto:
1 špetka soli
1 lžíce oleje
2 žloutky
200 g hladké mouky
100 ml vlažné vody
Tukové těsto:
250 g másla
100 g hladké mouky
Krok za krokem:
1. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, proto si je nachystáme asi 15 minut předem. U listového těsta je důležité vytvořit 2 části – tukovou část a vodovou část.
Do misky dáme všechny ingredience na vodové těsto a vypracujeme tak, aby se nelepilo. Jakmile se přestane lepit ke stěnám misky, je hotové. Uděláme z něj bochánek, přikryjeme potravinovou fólií, aby neosychalo, a dáme do lednice odležet.
2. Tukové těsto uděláme tak, že do změklého másla vetřeme mouku. Ideálně rukama. Těsto zpracujeme tak, aby v něm nebyly žádné hrudky. Těsto je poměrně řídké.
Přeneseme na potravinovou fólii, nebo do igelitového sáčku, zabalíme a vytvarujeme z něj plochý čtverec. Takto dáme těsto odpočinout do lednice na 30 minut.
3. Vytáhneme obě těsta z lednice. Vodové těsto rozválíme na čtverec tak velký, abychom do něj mohli zabalit druhé těsto. Doprostřed těsta na koso položíme tukové těsto a zabalíme ho na psaníčko.
4. Obě těsta rozválíme opět na čtverec a znovu složíme. Při převalování těsto podsypáváme hladkou moukou, nemělo by se lepit ani na váleček, ani na vál. Těsto dáme na talířek, přikryjeme ho potravinovou fólií a dáme do lednice na 30 minut.
5. Vytáhneme těsto z lednice, rozválíme a znovu složíme. Toto opakujeme ještě 3–6×. Opakujeme podle toho, jak rychle ho potřebujeme mít hotové. Čím víckrát těsto převálíme, tím více vrstev bude těsto mít a tím bude lepší.
6. Jednoduché domácí máslové listové těsto můžeme okamžitě použít k pečení, nebo ho můžeme uchovat v lednici do druhého dne, případně i zamrazit. Pro zachování tvaru před pečením potřeme těsto vejcem rozšlehaným se lžící studené vody.
Slaní šneci z listového těsta
Vhodné jako rychlé občerstvení pro návštěvy. S náplní si můžeme pohrát podle vlastní fantazie nebo podle stavu domácích zásob.
Suroviny:
domácí listové těsto
100 g chedaru
100 g šunky
100 g anglické slaniny
100 g rajčatového protlaku
1 stroužek česneku
1 vajíčko
sůl
Vyválíme obdélníkový plát těsta. Rajčatový protlak smícháme s najemno nastrouhaným česnekem a osolíme. Potřeme jím celý plát listového těsta a na něj navrstvíme sýr, šunku a slaninu.
Naplněné těsto těsně zavineme, nakrájíme na plátky a ty potřeme rozšlehaným vejcem, aby se nám výtvor nerozvinul. Pečeme na 200 °C, dokud nebudou šneci hotoví. Nakonec můžeme šneky posypat oreganem, který je dokonalou tečkou receptu.