Abychom byli zdraví a plní života, je důležité se starat o naše játra a střeva. Když fungují nesprávně, oslabují imunitu a mohou zapříčinit mnoho dalších problémů.
Právě játra, ledviny a střeva mají schopnost se samy regenerovat. Avšak nezdravá strava, nedostatek pohybu a spánku či stres, jejich správnou činnost výrazně omezují. Proto je zapotřebí konzumovat vhodné bylinky.
Bylinky s velkým podílem silic a hořčinů
Na téměř všechny trávicí potíže, stejně jako při nesprávné funkci jater, žlučníku a ledvin, vám zaberou léčivky, které obsahují vysoký podíl hořčinů, silic a tříslovin. Které to jsou?
Například řebříček, puškvorec, křen, pelyněk, zeměžluč, lékořice, heřmánek anebo máta.
Dobromyslový čaj
Prevencí proti špatnému zažívání a trávení je také odvar z dobromysli neboli oregana.Nejenže má antioxidační vlastnosti, ale také posiluje imunitu. Dvě lžičky sušené natě zalijte 3 dcl vody a povařte tři až pět minut na mírném ohni.
Dobromysl je ovšem sama o sobě hořká, proto jakmile se odvar dovaří, přidejte do něj trochu meduňky, případně matěřídoušky.
Čekanka na žlučník
Pobolívá vás často žlučník? Pak vsaďte na čekanku. Čekankový odvar vám uleví od bolesti, ale také při zánětech močových cest. Jednu polévkovou lžíci čekanky zalijte čtvrt litrem vroucí vody a louhujte deset až patnáct minut.
Pampeliškový odvar
Nesmíme zapomenout ani na tolik oblíbenou pampelišku neboli smetanku. Lze si z ní připravit chutný med nebo z listů hořký čaj. Zalijte jednu lžičku listů čtvrt litrem vody a nechte pět minut louhovat. Pampeliškový čaj poté pijte vždy před jídlem. Vaše tělo vám za to rozhodně poděkuje.