Dny se už zkrátily a chlad zalézá až do morku kostí. Do pomalejšího rytmu se přepíná jak příroda, tak i naše tělo.
I když máme díky moderním vymoženostem téměř stále světlo a teplo, stále nás řídí biorytmy neboli vnitřní hodiny, které reagují na změny ročních období. Cítit teď více únavu je normální. Dopřejte si odpočinek a změňte jídelníček.
Slaďte se s biorytmy
Biorytmy, jsou vnitřní cykly našeho těla, které určují, kdy máme energii, kdy jsme unavení, hladoví nebo veselí. Reagují na světlo, teplotu i délku dne.
A protože zima přinášejí méně světla, nižší teploty, posílají našim vnitřním hodinám signál, že je čas šetřit energii.
Zvyšuje se hladina hormonu spánku melatoninu, zatímco hormonu dobré nálady serotoninu postupně ubývá. Není tedy divu, že máme větší potřebu odpočinku a tepla a někdy i větší spotřebu čokolády než obvykle.

Co tělo potřebuje
S klesající teplotou si naše tělo začíná říkat o vydatnější jídla. Potřebuje víc energie na zahřátí, vyšší obranyschopnost a výživu, která podpoří imunitu. Místo zeleninových salátů a smoothie přichází čas na teplá jídla.
Samozřejmě i v chladnějších měsících bychom měli dbát na dostatečný příjem zeleniny. Nemusí teď být jen čerstvá, počítá se i dušená, vařená či pečená. Výborné jsou polévky, ať už vývary, nebo hustší varianty.

Skvělou volbou jsou dýně, batáty, luštěniny, ořechy a semínka, které dodají tělu energii i cenné živiny. Zapomínat bychom neměli ani na zdravé tuky. Třeba avokádo, olivový olej nebo ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny pomáhají nejen mozku a imunitě.
Navíc zlepšují náladu, která v sychravém počasí často kolísá. Do jídelníčku zařaďte také fermentované potraviny jako kysané zelí, kimchi či kysané mléčné výrobky, které podporují imunitu a zdravý mikrobiom, a snižte konzumaci studených potravin.
Já vždycky v zimě cítím tu únavu, jak jí článek popisuje. Asi bych měla víc spát, ale kdo má na to čas, když práce pořád volá. I tak se snažím dát na odpočinek a teplý polívky, co aspoň zahřejou!