Tuhle nádhernou kytičku zná každý. Říkáme ji také Měsíček. Potěšit oko a tím i duši ale zdaleka není to jediné, co umí. Naše babičky z něj dělaly masti. Moc dobře věděly, že urychluje hojení poraněné kůže a spálenin.
Velmi účinně léčí kožní ekzémy a záněty. Působí tlumivě i při poštípaní hmyzem. Vnitřně jako nálev nás chrání před viry, bakteriemi a kvasinkami, které škodí zažívacímu ústrojí.
Stimuluje produkci žluče, činnost jater, hojí žaludeční vředy a záněty trávicího traktu.
Užívejte místo šafránu
Mast z měsíčku lékařského je nejúčinnější, pokud použijete na její přípravu kvalitní vepřové sádlo a sušené bylinky. Pokud nemáte vlastní zahrádku, můžete si mast koupit. Dávejte ale pozor, zda byla vyrobena ze sádla.
V kuchyni se květní plátky používají na ozdobu pomazánek, salátů, můžete je přidávat při vaření do rýže – dodávají ji pikantní chuť.
Dokonce ho lze použít i místo drahého šafránu. Okvětními plátky měsíčku si můžete zpestřit i tak jednoduché jídlo, jako je chleba s máslem. Budete překvapeni, jak skvěle chutná.
Měsíček je účinný při žloutence, průjmech, parazitech nebo zánětech tlustého střeva a trávicího ústrojí. Je to přírodní antibiotikum. Může být i prevencí proti některým typům rakoviny.