Tentokrát se přesuneme do dalekého Vientamu, jehož kuchyně rozhodně stojí za vyzkoušení! Vyznačuje se použitím mnoha druhů bylinek, koření, čerstvé zeleniny a masa.
Spousta vietnamských dobrot se připravuje a prodává v pouličních stáncích, výjimkou není ani tato tradiční hovězí polévka s nudlemi. Připravte si ji sama doma a uvidíte, že se budete olizovat až za ušima!
Suroviny:
Na vývar:
1,5 kg hovězích kostí
3 l vody
¼ bulvy celeru
1 petržel
1 mrkev
1 cibule
4 šalotky
2 cm čerstvého zázvoru
1 celá skořice
1 kardamom
1 hvězdička badyánu
1 lžička rybí omáčky
1 lžička oleje
sůl
Na polévku:
200 g rýžových nudlí
0,5 kg hovězí roštěné
1 jarní cibulka
1 limetka
1 čerstvá chilli paprička
sójové výhonky
čerstvý koriandr
Krok za krokem:
1. Hovězí kosti opláchněte pod tekoucí studenou vodou, vložte je do pekáče a pečte je asi 20 minut na 200 °C.
Jakmile trochu zhnědnou, přendejte je do velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Přidejte mrkev, petržel, celer a cibuli a směs na středním plameni přiveďte k varu.
2. Během vaření odebírejte vzniklou pěnu, díky tomu zůstane vývar krásně čirý a nezakalí se. Zhruba po půl hodině přidejte do hrnce hovězí roštěnou a vařte ji asi hodinu doměkka.
Poté maso vyjměte a vložte do misky se studenou vodou, aby neztratilo svou barvu a šťavnatost. Následně roštěnou zabalte do potravinářské fólie a dejte ji do mrazáku.
3. Kosti se zeleninou vařte ještě další dvě hodiny, jen tak bude vývar opravdu silný a jeho chuť bude intenzivní. Hotový vývar slijte do menšího hrnce, zeleninu a kosti vyhoďte.
4. Na suché pánvičce opražte badyán, kardamon, skořici, zázvor a šalotku nakrájenou nadrobno. Tuto směs přidejte do hrnce s vývarem, dochuťte rybí omáčkou a osolte.
5. Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu. Hovězí maso vyjměte z mrazáku, nakrájejte ho na tenké plátky a povařte je ve vývaru. Poté je vyjměte děrovanou naběračkou a odložte stranou.
6. Do polévkových misek nejprve vložte uvařené rýžové nudle a maso, zalijte je masovým vývarem, přidejte sójové výhonky, nasekaný koriandr a nakrájenou chilli papričku.
Na závěr polévku dozdobte nakrájenou jarní cibulkou a zakápněte ji limetovou šťávou.
Pikantní sendvič s masem
Tuto plněnou bagetu si zamilujete hned po prvním ochutnání. Ve Vietnamu ji místní konzumují hlavně k snídani. Vy si ji však můžete připravit třeba jako svačinu do práce nebo na výlet jako chutný a vydatný oběd.
Suroviny:
2 čerstvé bagety
300 g hovězí svíčkové
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
2 lžíce třtinového cukru
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 bílá ředkev
3 lžíce rýžového octa
4 lžíce majonézy
hrst čerstvého koriandru
¼ okurky
1 chilli paprička
sůl
pepř
Jak na to?
Mrkev a ředkev nakrájejte na tenké plátky a promíchejte je se lžící cukru, solí a rýžovým octem. Vše nechte alespoň hodinu uležet.
Mezitím si nakrájejte hovězí maso na co nejtenčí plátky a naložte ho do směsi obou omáček, cukru, prolisovaného česneku a pepře. Nechte ho marinovat asi půl hodiny a poté ho zprudka opečte na rozpálené pánvi.
Bagety rozkrojte nejprve na poloviny a pak podélně. Vnitřky potřete majonézou, vložte plátky okurky, nasekané chilli papričky, nakládanou zeleninu a teplé maso.
Na závěr bagetu posypejte nahrubo nasekaným čerstvým koriandrem a podávejte ji ještě teplou.
Tip!
Hovězí maso naložte do marinády den předem, sendvič tak získá lepší chuť.
Vietnamské jídlo je vždy plné chutí a vůní. Tento recept na hovězí polévku vyzkouším o víkendu, určitě to bude hit u nás doma.
Miluju vietnamskou kuchyni, ty bylinky a čestvá zelenina, to je dokonalost. Už se těším, až polévku vyzkouším, snad se mi povede.
Ta polévka zní fakt skvěle! Miluju zkoušet nové recepty z různých koutů světa. Určitě si ji doma udělám, snad se mi povede.