Suroviny na 4 porce vývaru:
3 morkové kosti
500 g hovězí oháňky
80 g čerstvého zázvoru
1 svitek skořice
2 cibule
5 hvězdiček badyánu
3–4 tobolky kardamomu
500 g hovězí kližky
sůl
Do polévky:
500 g falešné svíčkové, kýty či plece
4 porce rýžových nudlí
svazek koriandru
4 jarní cibulky
2 červené cibule
na plátky svazek zelené perily (vietnamské máty)
svazek mexického koriandru
balení klíčků mungo
3 chilli papričky
1 citron
Postup:
Kosti v hrnci, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, slijeme, kosti pořádně omyjeme a postup opakujeme – tentokrát už i s oháňkou. Ztlumíme plamen a sbíráme pěnu. Zázvor podélně rozpůlíme a naklepeme paličkou.
S ostatním kořením a rozpůlenou cibulí ho opražíme nasucho na pánvi. Poté, co sebereme z vývaru všechnu pěnu, přidáme opražené koření, 2 lžíce soli, kližku, stáhneme plamen a vývar táhneme 5–6 hodin.
Maso vaříme 2–3 hodiny, poté ho vyjmeme a necháme vychladnout. Vývar na závěr dochutíme rybí omáčkou.
Vložka do polévky:
Vše připravíme dřív, než budeme polévku servírovat! Bylinky důkladně propláchneme v míse s vodou. Vařenou kližku či syrovou falešnou svíčkovou (kýtu, plec) nakrájíme na co nejtenčí plátky.
Na talíř si připravíme klíčky mungo, mexický koriandr a zelenou perilu (jí se stonkem, jen ulomte dřevnatější část). Na další talíř dáme klíny citronu a nadrobno nakrájenou chilli papričku. Nudle na hodinu namočíme do studené vody.
Poté je půl minuty vaříme v sítku v horké vodě a rovnou rozdělíme do misek (ještě nabobtnají). Na nudle rozložíme maso a nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Vše zalijeme horkým vývarem a podáváme.
Chuť polévky dotáhne citron a chilli. Pho se podává jako hlavní jídlo.