Suroviny:
2 housky nebo bagetky
4 plátky uzeného lososa
4 vejce
Na omáčku:
150 g másla
2 žloutky
1 lžíce citronové šťávy
1/2 lžíce vody
sůl
pepř
Postup:
Nejprve si připravte omáčku. V rendlíku rozpusťte máslo. Do nádoby k tyčovému mixéru dejte citronovou šťávu, vodu, žloutky, sůl, pepř a rozmixujte. Poté přilévejte máslo a šlehejte, dokud nezískáte hladkou krémovou omáčku.
Teď si připravte pošírované vejce. Přiveďte k varu dostatek vody, vejce vyklepněte do hluboké naběračky, tu ponořte do rendlíku a opatrně nechte vejce vklouznout do vody. Poté vařte asi 2–3 minuty, aby byl bílek tuhý a žloutek zůstal tekutý. Děrovanou naběračkou vejce vylovte a nechte ho okapat.
Rozpůlenou bagetku opečte na pánvi dokřupava, dejte na ni plátek lososa a vejce a na závěr přelijte holandskou omáčkou.
Tip!
Místo uzeného lososa můžete použít šunku nebo avokádo.