Závěr sezony je opět tu a s ním i záplava pestrých barev. Co všechno udělá z vaší zahrady to nejkrásnější místo plné dobrých nápadů?
Zahrada a terasa jsou pro každého z nás multifunkčním místem, kde odpočíváme, trávíme volné chvíle a možná i trochu pracujeme. Těšit bychom se z ní měli po celý rok, tedy i na podzim.
Zpříjemněte si každou chvilku krásným výhledem do barevné zeleně a vsaďte na pohodlí.
Na vlně hygge
Na podzim se každý díváme trochu jinak. Pro někoho to může být období plné slunečných dnů a pestrých barev, pro jiné je to symbol sklizně a kulinářského kouzlení.
Jedno je ale jasné. Každý den si můžete zpříjemnit drobnými maličkostmi, které vás potěší. Nechte se unášet na vlně hygge stylu a zútulněte nejen svůj domov, ale také terasu, balkon a zákoutí na zahradě.
A o čem vlastně hygge je? Je nejen o vhodných kombinacích barev, ale také o doplňcích, které vás doslova hodí do pohody.
Na terase si podzim nejlépe užijete v teplém plédu či pod dekou s knížkou v ruce. Posvítit si můžete nejen zahradním osvětlením, tu správnou atmosféru zajistí hlavně světelné řetězy, které světlem neprozáří jen vánoční svátky.
K tomu ještě voňavá svíčka a teplý nápoj pro zahřátí. Terasa nebo balkon se pak stanou vaším druhým domovem.
Ještě není pozdě na venkovní vaření
Anebo také grilování. Ačkoli máme tuto aktivitu zažitou hlavně jako letní radovánku, je pravda, že se dá grilovat po celý rok, a nejen na vlastní terase, ale také na cestách.
Právě v této době na zahradě určitě najdete vitaminy naditou zeleninu a ovoce. V plném proudu je sklizeň révy, zahradního kiwi, hrušek, jablek nebo třeba ořechů.
Na zeleninových záhonech aktuálně kraluje listová zelenina v podání různých odrůd listového salátu, špenátu, rukoly nebo polníčku, a tak si podzimní dny zpříjemněte i trochu jinak než jen výhledy do těch nejdivočejších barevných kreací, do kterých se příroda aktuálně převléká.
Zahradnické tipy
Máte za to, že jsou podzimní dny na zahradě hektické, protože se toho do zimy musí hodně stihnout? Možná máte pravdu, je ale jen na vás, jak si sestavíte svůj zahradnický harmonogram.
Některé práce jsou navíc tou nejlepší investicí do podoby zahrady v následující sezoně.
Sázejte cibuloviny
✿ Říjen a listopad jsou jako stvořené pro nové začátky. Pokud vám přijde, že vám zahrada letos moc nekvetla, určitě si vzpomeňte na jarní cibuloviny. Právě ony se teď vysazují.
Těšit se z nich budete od března do května, stačí jen vybrat správné druhy. Dobrou volbou budou různé odrůdy narcisů, velkokvěté tulipány nebo drobné cibuloviny v podání modřenců, krokusů, sněženek, bledulí nebo ladoněk.
Trvalková volenka
✿ Podzim je ideální také pro výsadbu různých trvalek. Moc ale neotálejte, do začátku zimy totiž musí stihnout zakořenit.
Sklizeň ještě nekončí
Během podzimních dnů nejspíše také trochu zpomalíte. Hektické období letních prázdnin je dávno za námi, a tak je čas trochu si odpočinout a dívat se na věci z trochu jiné perspektivy. Zahradu vnímejte všemi smysly, uvidíte ji v úplně jiných odstínech.
Ochutnávejte
Přesně tak, zahrada se promění v kulinářský svět, kde na vás čeká spousta překvapení. Pravděpodobně už máte některé druhy zeleniny sklizené, ale třeba jste zainvestovali i do pozdní sklizně.
Možná ještě na záhonech objevíte mrkev, špenát, různé druhy tykví, kapustu nebo poslední matadory v podobě paprik a rajčat. Tak trochu jinou kapitolou bude podzimní ovoce, to totiž chutná úplně jinak než letní druhy.
Potěší výraznou chutí a mnohdy i delší trvanlivostí, takže se dá často skladovat i delší dobu. Ovocnou hvězdou budou pozdní odrůdy jablek nebo voňavé hrušky.
Z těch společně se zahřívacím kořením v kuchyni připravíte hotové zázraky. Sklízet ale budete i brusinky, kdoule nebo zahradní kiwi.
Ty ovšem raději zpracujte do podoby džemů, sirupů a ovocných pomazánek. Podzimně-zimní zážitek připraví i mišpule.
Zralost plodů kontrolujte často, musí totiž přejít prvním mrazem, aby se daly jíst. Pak je můžete ochutnat čerstvé nebo je zpracovat na netradiční ovocnou pomazánku na lívance nebo do dezertů.
Přivoňte si!
Podzim voní sám o sobě. Dozrávající ovoce na stromech, spadané listí, ale stejně tak i bylinky, které se dají i teď stále sklízet.
Udělejte si zásobu hlavně z těch středomořských, ze kterých si připravíte voňavé kořenicí směsi. I v říjnu nebo listopadu se dají sklízet rozmarýn, levandule, dobromysl, máta, yzop, saturejka nebo tymián a libeček.
Terasa a balkon v plném květu
Nenechte si zalézt podzimní chlad za nehty a potěšte se tím nejhezčím výhledem z okna. Balkon i terasa totiž mohou i v této době nádherně rozkvést.
Pokud rádi během různých ročních období měníte výzdobu interiéru, určitě nezapomeňte ani na terasu a balkon. Vsaďte na osvědčené truhlíkové květiny, se kterými si teplé podzimní tóny užijete plnými doušky.
Pro podzim i na zimu
O některých rostlinách by se dalo říci, že jsou vyloženě podzimní a během zimy už byste si je na terase nejspíš nenechali. Řeč je například o chryzantémách a o okrasné kapustě a zelí.
Podobně tomu bude u vřesů. Celá řada rostlin ale může v nádobách zůstat do předjaří nebo dokonce do jara. Takovou dlouhodobou květinou jsou například macešky.
Vysaďte je do společnosti dalších rostlin, které během zimy zazáří v plné síle. Dobrou volbou budou také libavka, drátovec nebo stálezelené hebe.
Decentní zeleň
Přes okraj truhlíku nechte převisat stálezelený břečťan nebo mulenbékii. Do větších nádob se hodí i brslen Fortuneův, který seženete v mnoha barevných odstínech.
S doplňky i bez nich
Na podzim je všechno dovoleno, klidně kombinujte růžové vřesy se žlutokvětými listopadkami, pestrobarevný ohňostroj k závěru sezony jednoduše patří. Pokud ale takovým „divokým“ kombinacím neholdujete, vsaďte na barevné sladění.
A jak je to s doplňky? Seženete jich spoustu a rozhodně na nich nemusíte šetřit. Nadšenci minimalismu se ale bez nich mohou klidně obejít.
Nejkrásnější rostliny pro podzimní zahradu
Přijde vám, že vám toho na zahradě už moc nekvete? Nejspíše jste zapomněli na podzimní trvalky, ze kterých si určitě vybere každý. Barevně osvěží ale i dřeviny, které se právě teď krásně přebarvují.
Podzim nedostatkem barev rozhodně netrpí. I samotná příroda se převleče většinou do žlutých a okrových odstínů.
Pokud ale chcete vsadit na výrazné barvy i na své zahradě, určitě se porozhlédněte v nabídce dřevin, které se na podzim přebarvují do pestrobarevného kabátu.
Ohnivé odstíny zahradu zvýrazní
U našich domácích dřevin během podzimu převládá žlutá barva, ale sem tam se vyplatí vsadit na výraznější odstíny. Do výrazných barev se převléká například muchovník Lamarckův.
Listy se barevně proměňují do oranžově-karmínových barev. Výrazné barevné kreace ale připraví i temnoplodec černoplodý, známý jako černá jeřabina nebo arónie, a stejně na tom bude i borůvka chocholičnatá.
Než jejich listy opadají, stihnou se přebarvit do růžových a sytě karmínových odstínů. Pokud vás překvapuje, že se jedná o ovocné keře, i ony se do zahrad vysazují pro okrasu a rozhodně nepatří jen do užitkové zahrady.
Barevnou proměnu ovšem očekávejte také u brslenů. Opadavý brslen evropský rozhodně nepřehlédnete, jeho listy totiž změní barvu na růžovou.
Pokud máte rádi sytě červenou, určitě vás bude bavit nandina domácí. Je klidně možné, že tento stálezelený keř s červenými dekorativními plody ještě neznáte, dostává se totiž do povědomí teprve několik let.
Kromě toho, že perfektně vynikne ve volně rostoucích živých plotech nebo v jakékoli skupině keřů, v říjnu a listopadu se přebarvuje do sytě červené. Je to tedy ideální druh pro oživení zahrady.
Jestliže svou zahradu plánujete i s ohledem na podzimní barevnou proměnu, snažte se to s červenou moc nepřehnat. Stahuje na sebe totiž veškerou pozornost. V menším množství ale dokáže zahradu rozzářit.
Vsaďte na kouzelné trvalky
Při plánování zahrady se většinou sází hlavně na rostliny kvetoucí během léta, ale jen málokdo si vzpomene na to, že by záhony měly kvést i v říjnu nebo listopadu.
Hvězdy podzimu
Tradičními podzimními květinami jsou hvězdnice, kterým se lidově říká vytrvalé astry. Vyniknou ve skalce nebo na okraji záhonu. Z podzimních druhů lze zmínit například hvězdnici novoanglickou nebo novobelgickou.
Odolné vůči suchu
Pokud nechcete na své zahradě nechat ruce při zalévání, vyzkoušet můžete rozevlátý svíčkovec Gaurův, třapatkovku nachovou nebo rozchodníkovec nachový. Do mírně vlhké a živné půdy se pak hodí sasanky hupejské.
Dýně v hlavní roli
Co dýně, to originál. Nedívejte se na tuto zeleninu pouze jako dekoraci, je to ten nejlepší společník v kuchyni. Co si z těchto barevných krasavic připravit a s čím vším je nutné počítat?
Sytě oranžové, žluté, zeleně žíhané nebo také čistě bílé. Čas pestrobarevných tykví se blíží a bude rozhodně z čeho vybírat.
Barevný fenomén
Tykve všech možných odrůd se u nás pěstují už dlouho. Zatímco některé jsou považovány spíše za krásnou dekoraci, bez jiných si zase neumíme představit kouzlení v kuchyni.
Hodí se totiž do polévek, omáček, ale dají se z nich připravit také zavařeniny, zeleninové čatní, džemy nebo třeba špagety. Ano, přesně tak, i ty z nich vyrobíte, stačí si jen sehnat špagetovou dýni.
Jestliže se těchto barevných krásek nemůžete nabažit a už se těšíte, jak si ze svých výpěstků vezmete semínka, která vysejete v příštím roce, měli byste určitě vědět, že se dýně často navzájem opylují.
V příštím roce vám tak ze semen může vyrůst úplně jiná odrůda, než na kterou se těšíte.
Před sklizní
Roste vám na zahradě velkoplodá dýně určená na tvorbu halloweenského strašáka? Pak se o ně nezapomeňte postarat.
Plod včas podepřete prkénkem nebo jinou vhodnou podložkou, aby neležela na mokré zemi. Uchráníte ji tak před hnilobou. Sklízejte ji až ve chvíli, kdy alespoň mírně zaschne stonková stopka.
Pro podzimní potěšení
Naprostou většinu tykví každý rok čeká stejný osud -halloweenská dekorace v podobě strašáka se svíčkou uvnitř. Možná si také bez ní nedokážete představit vstup do domu nebo terasu na zahradě.
Maloplodé tykve ale můžete použít i na podzimní tvoření. Po odstranění semínek mohou po několik dnů posloužit jako váza nebo nádoba pro vypichované květiny.
Určitě jim to ale bude slušet i mezi podzimními květinami v truhlíku či ve větších květináčích na terase. V této podobě navíc vydrží i mnohem déle.
K dozdobení květinových dekorací jsou ideální tykve maloplodé o velikosti pěsti dospělého člověka. Baculaté plody představují také spolehlivý inspirační zdroj, svěřte je do rukou malým umělcům a uvidíte, co z nich během chvíle vyčarují.
Hurá do kuchyně na dobroty
Aby se vám dýňové dobroty vydařily přesně podle představ, měli byste vědět, že se od sebe jednotlivé odrůdy značně liší.
Dýně Hokkaido
Klasika, která rozhodně nezklame. Má jednu velkou výhodu, dá se zapékat i vařit se slupkou. Ta sice vypadá pevně, ale při tepelné úpravě rychle změkne. Hodí se do zeleninových omáček, dýňové polévky, dá se plnit mletým masem i zapékat s další zeleninou.
Špagetová dýně
Pokud se snažíte omezit spotřebu mouky, pak vás určitě zaujme dýně špagetová. Plod nezbavujte slupky, podélně ho rozkrojte, dužinu zbavenou semen osolte, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby při 180 °C na 25 minut.
Potom už stačí jen vidličkou vyčarovat dlouhá vlákna, která strčí do kapsy klasické špagety.
Muškátová dýně
Je hluboce zvrásněná a z temně zelené se přebarvuje do okrově hnědé. Pevnou slupku oloupejte a dužinu zbavenou semen zapékejte nebo z ní vyrobte skvělé čatní.



























Já teda podzim miluju, hlavně když můžu fotit těch krásných barev kolem dokola! Mě atmsoféru na zahradě nikdy neomrzí. Je fajn, že se dá dělat na zahradě i na podzim, vypadá to krásně, i když není teplo.
Podzim je opravdu kouzelný čas pro tvoření na zahradě! Zrovna dnes jsem seděla na terase obklopená všemi těmi barvami a cítila se, jako bych vpadla do obrazu mistrů. Nejlepší chvíle s knížkou v ruce!