Tyto dokonalé plněné knedlíčky patří k tradičním tureckým pokrmům, avšak v posledních letech se jejich popularita rozšířila i do zbytku světa.
Kombinaci šťavnaté masové náplně s česnekovým jogurtem a chilli máslem si zamiluje prostě každý! Velkou výhodou je, že knedlíčky můžete zamrazit, a budete tak mít vždy při ruce lahodný oběd.
Suroviny:
Na těsto:
300 g hladké mouky
80 ml vlažné vody
1 vejce
½ lžičky soli
Na náplň:
500 g mletého hovězího masa
1 lžička sladké papriky
2 lžíce petržele
½ cibule
sůl
pepř
Na jogurtovou omáčku:
250 g řeckého jogurtu
2 stroužky česneku
sůl
Na chilli omáčku:
50 g másla
1 lžička sladké papriky
1 lžička rajčatového protlaku
½ lžičky drceného chilli
Krok za krokem:
1. Na čistou pracovní plochu nasypejte mouku smíchanou se špetkou soli. Uprostřed udělejte důlek a do něj nalijte vejce rozmíchané ve vodě.
Rukama vypracujte pružné a nelepivé těsto. Pokud vám to půjde ztuha, přidejte trochu vody. Těsto by však nemělo být řídké.
2. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho alespoň hodinu odpočinout v lednici.
3. Mleté hovězí maso promíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, sladkou paprikou a nasekanou petrželkou. Osolte a opepřete podle chuti.
Těsto vyjměte z lednice a rozválejte ho na co nejtenčí plát, měl by být maximálně 2 mm silný. Ten nakrájejte na čtverečky o hraně asi 3 cm. Do středu každého čtverečku vložte trochu náplně a vytvořte šáteček.
4. Hotové knedlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je asi 8 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Jakmile knedlíčky zezlátnou, vyjměte plech z trouby, knedlíčky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte je asi 7 minut.
5. Teď přichází na řadu příprava omáček. Máslo zahřejte společně s rajčatovým protlakem, sladkou paprikou a drceným chilli.
Jakmile se máslo rozpustí, stáhněte kastrol z plamene, v opačném případě by mohla paprika zhořknout. Do řeckého jogurtu přidejte prolisovaný česnek a osolte podle chuti.
6. Z uvařených plněných knedlíčků slijte vodu a rozdělte je do talířů. Každou porci zakápněte jogurtovou omáčkou a chilli máslem. Můžete přidat ještě trochu nadrobno nasekané petrželky.
Karbanátky v rajčatové omáčce
Jedním z nejoblíbenějších tradičních jídel v Turecku jsou kořeněné masové karbanátky. Ty se kombinují s brambory, paprikami a pikantní rajčatovou omáčkou.
Suroviny:
500 g mletého hovězího masa
1 cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce strouhanky
1 lžička sladké papriky
1 lžička římského kmínu
4 brambory
2 zelené papriky
1 plechovka sekaných rajčat
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
sůl
pepř
Jak na to?
Mleté maso promíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, vejcem, strouhankou a kořením. Směs osolte a opepřete. Rukama vše dokonale spojte a ze vzniklé hmoty tvarujte podlouhlé šišky.
Na talíři je zakryjte potravinářskou fólií a nechte asi půl hodiny odpočinout v lednici. Mezitím si v pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a opečte na něm brambory a papriky nakrájené na větší kusy.
Poté je vyjměte a do pánve vložte masové šišky. Opečte je ze všech stran dozlatova. Sekaná rajčata promíchejte s 50 ml vody, solí a pepřem.
Zapékací mísu vytřete olejem a rozložte do ní na střídačku karbanátky, papriku a brambory. Vše zalijte připravenou rajčatovou omáčkou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
Pečte asi 40 minut, dokud nebudou brambory zcela měkké. Karbanátky v rajčatové omáčce podávejte s krajícem čerstvého chleba.
Tip!
Aby byla omáčka ještě pikantnější, dochuťte ji navíc papričkami chilli.
Wow, tyhle knedlíčky vypadají jako něco, co bych ráda zkusila! Miluju maso a kombinace s jogurtem a chilli vypadá fakt božsky.
Slyšela jsem už o těchto knedlíčkách, ale nikdy jsem se do toho nepustila. Asi je čas to zkusit. Skvělý je, že se dají zamrazit, to je pro mě alfa a omega.
Ty turecký knedlíčky vypadají fakt dobře! Zkusím je udělat pro rodinu příští víkend. Miluju, když můžu uvařit něco trošku jinak než obvykle.