Pokud si trnkové plody nasušíte do zásoby, můžete je žvýkat při zánětech sliznice ústní nebo při bolestech v krku. A pokud máte chuť na něco ostřejšího, můžete si z čerstvě natrhaných plodů připravit vynikající likér.
Smíchejte:
2 hrnky nasekaných trnek
2 šálky medu
6 tlučených hřebíčků
1 lžičku skořice
3 tlučené badyány
½ lžičky tlučených fenyklových semínek,
½ lžičky tlučených anýzových semínek
½ lžičky nastrouhaného zázvoru
Vše zalijte 1 l kvalitní pálenky a nechte 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíte zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily všechny léčivé látky.
Po uplynutí této doby přeceďte, likér slijte do lahve a užívejte 1× denně po 1 štamprli. Kromě toho, že tento likér povzbuzuje trávení, dokáže také zlepšit imunitu, a ještě si poradí s únavou.