Najezte se! Lidskou náladu ovlivňuje celá řada faktorů a k těm nejdůležitějším patří jídlo. Je prokázáno, že určité potraviny mají přímý vliv na tvorbu hormonu štěstí, serotoninu. Tato látka působící na nervový systém navozuje dobrou náladu a pocit radosti.
Tvorbu serotoninu lze podpořit potravinami, které obsahují aminokyselinu L-tryptofan. Patří sem třeba kuřecí a krůtí maso, kešu, mléčné výrobky, banány, zelená zelenina, losos a tuňák.
Produkci serotoninu podporují také vitamíny skupiny B – B6, B9 (kyselina listová) a B12, a vitamin C. Hořčík zas posiluje nervy a je vhodný při zvýšené duševní zátěži a stresu. Hladinu serotoninu zvyšuje i alkohol, účinně, ale velmi zrádně.
Ruku v ruce s hubnutím
Večer, kdy už nepůsobí výrazný stimulátor serotoninu – denní světlo – máme potřebu hladinu hormonu štěstí sami zvedat. V případě nutnosti je tedy vhodné doplnit rozumné potraviny štěstí.
Alkohol nebo tabulka čokolády rozhodně nejsou nejlepším řešením, a proto je lepší sáhnout například po malé hrsti mandlí. Pokud budete upřednostňovat rozumné potraviny štěstí, pak velmi záhy i zhubne. Šťastní lidé spálí mnohem více energie a přitom nemají na jídlo ani pomyšlení.
A co jíst pro dobrou náladu? Nejlépe banány, borůvky, jahody, mandle, tuňák, losos, špenát, kapusta, rajčata, kakao a čokoláda.