Suroviny: 400g těstovin (špaget, vřeten) kousek másla 200-300g strouhaných sýrů (ementál, gouda, niva nebo gorgonzola, eidam, čedar) ½ skleničky smetany plnotučné sůl a pepř parmezán Postup: Těstoviny dáme vařit dle návodu na obalu.
V širším kastrolu rozpustíme kousek másla a za stálého míchání přidáváme na mírném ohni postupně předem nastrouhaný sýr: ementál, niva-gorgonzola, eidam, fontina, taleggio, galbanino, gouda, čedar, nebo zbytky jakýchkoliv sýrů co najdeme v ledničce.
Přidáme 1/2 sklenky smetany, zamícháme, pak přidáme trochu soli a případně pepře. Až vznikne jemný krém, tak vypneme.
Přidáme ihned horké scezené těstoviny, zamícháme, posypeme parmezánem a ihned podáváme.