Suroviny:
250 g hladké
mouky
125 g másla
sůl a pepř
Náplň:
1 lžíce slunečnicového
oleje
2 cibule
2 vejce
300 g smetany
ke šlehání
250 g různých sýrů
(niva, eidam, čedar)
Postup:
Mouku, máslo a 1/2 lžičky soli dáme do mísy a mícháme, dokud směs nezačne připomínat strouhanku. Přidáme 4 lžíce studené vody a uhněteme těsto. Přendáme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a znovu prohněteme dohladka. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na deset minut chladit.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto rozválíme a pak jím vyložíme kulatou pečicí formu o průměru 23 cm. Zakryjeme pečicím papírem, zatěžkáme fazolemi a pečeme 10 minut. Sejmeme pečicí papír a dopečeme 10 minut dozlatova.
Zatímco pečeme těsto, necháme na oleji 10 minut změknout cibuli. Vejce a smetanu našleháme v misce, osolíme a opepříme. Sýry nastrouháme do misky, promícháme a přendáme na upečené těsto, navrch dáme cibuli a vše přelijeme vajíčkovou směsí. Teplotu v troubě snížíme na 160 °C a pečeme 30 minut