Vychutnejte si barevný letní salát s kostičkami křupavých krutonů z chleba.
Suroviny na 4 porce – 4 rajčata – ½ salátové okurky – 150 g polníčku – 1 červená cibule – 1 římský salát fialový – hrst zelených oliv
Na zálivku – olivový olej – citronová šťáva – sůl, pepř – 4 plátky chleba
Postup
1. Zeleninu omyjte. Rajčata a okurku pokrájejte na kousky, cibuli na půlkolečka a vše promíchejte s natrhanými listy salátu. Přidejte olivy a zlehka zamíchejte.
2. Do misky vymačkejte šťávu z půlky citronu. Přidejte asi 50 ml olivového oleje a 30 ml vody. Osolte a opepřete. Zálivku promíchejte a vmíchejte do salátu.
3. Chléb rozložte na plech a zakápněte olejem. Pečte při 180 °C dozlatova. Ke konci chléb nakrájejte na kostičky.
4. Krutony vmíchejte do salátu a ihned podávejte.