Kulajda je typická svou chutí i vůní kombinace brambor, kopru a vejce.
Potřebujete:
✿ 6 brambor
✿ 50 g másla
✿ 4 vejce
✿ hrst sušených hub
✿ hladkou mouku
✿ ocet
✿ kmín
✿ sůl, pepř
✿ hrst kopru
✿ 1 smetanu na vaření
✿ 1 smetanu ke šlehání
1. Houby namočte ve vodě. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, zalijte vodou, přidejte houby i s vodou, přidejte sůl, pepř, kmín a vaříte cca 15-20 minut do změknutí.
2. Poté do polévky přilijte obě smetany s rozmíchanou moukou, ochuťte octem, zjemněte máslem a přidejte kopr.
3. Do lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vody vkládejte v naběračce rozklepnutá vejce a uvařte je 4 až 5 minut tak, aby žloutek zůstal měkký společně s vařeným bílkem. Pak je vyjměte a vložte do studené vody. Do každé porce polévky vložte jedno zastřené vejce.