Stévie je přírodní sladidlo vhodné nejen pro cukrovkáře. Také ale příznivě ovlivňuje náš organismus tím, že posiluje imunitu. Navíc funguje i proti zubním kazům.
Stévií si můžete osladit kávu i čaj, ale také pozitivně působí na vyrážky, na parodontózu a skvěle funguje i jako prevence proti zubnímu kazu.
Přestože jde o jihoamerickou rostlinu, můžete si ji vypěstovat i v našich podmínkách. Jen to chce trochu trpělivosti, neboť tato rostlinka bývá občas choulostivá.
Jak ji pěstovat?
Stévii se nejvíce daří v písčité půdě s mírně kyselým pH. Substrát musíte udržovat za každou cenu vlhký, jakmile vyschne, mohla by stévie zajít.
Nejlépe uděláte, když si stévii koupíte jako sazeničku. Samozřejmě si ji můžete vypěstovat od semínka, ale to bývá mnohem náročnější.
Pokud si chcete nechat semínka vyklíčit, mějte neustále vlhký substrát a udržujte teplotu okolo dvaceti čtyř až dvaceti šesti stupňů. Jakmile jsou semenáčky dostatečně velké, můžete je přesadit do květináčků nebo truhlíků.
Bylinu sklízejte ve chvíli, kdy se na ní objeví první květy. Rostlinu odřízněte přibližně deset centimetrů nad zemí. Slaďoučké lístky lze konzumovat buď čerstvé, nebo si je můžete usušit.
S čím vám pomůže?
Extrakt ze stévie má protizánětlivé, antibakteriální a hojivé účinky. Dokáže zahojit téměř každou vyrážku, jizvy, odřeniny či ranky. Stévie taktéž pomáhá dospělým osobám zbavit se akné. A v neposlední řadě dokáže zbavit ústa nepříjemného zápachu.
Lahodný extrakt
Vyrobte si ze stévie extrakt, můžete ho používat na zmíněné zdravotní obtíže, kdykoli to bude potřeba. Listy stévie umyjte a odstraňte stonek. Nahrubo je nasekejte a vhoďte je do skleněné uzavíratelné nádoby.
Tu pak dolijte vysokoprocentním alkoholem. Listy macerujte dva dny a poté extrakt přeceďte. Po dvou dnech tekutinu dvacet minut zahřívejte a nakonec přelijte do malé lahvičky s kapátkem.
Tekutý sirup
Trpíte cukrovkou a nemůžete si normálním cukrem osladit čaj ani kávu? V tom případě si vyrobte přírodní tekuté sladidlo, které mohou bez problémů konzumovat i diabetici.
Smíchejte čtyři díly horké vody s jedním dílem čerstvé stévie. Vše promíchejte a tekutinu nechte stát na kuchyňské lince po dobu 24 hodin. Přeceďte ji přes jemné plátýnko. Tekutinu následně uchovávejte v lednici.