Suroviny:
2 hovězí steaky po 200 g
Na omáčku:
malý svazek petrželky
½ lžičky čerstvého oregana
2 stroužky česneku
1 nakrájená šalotka
½ lžičky chilli vloček
2 ½ lžíce olivového oleje
šťáva z ½ citronu
2 lžíce červeného vinného octa
Postup:
Prvním krokem k přípravě skvělého steaku je výběr kvalitního masa. Při nákupu hledejte maso s dobrým mramorováním tuku, což zajistí šťavnatost a chuť. Prostě tuk nosí chuť masa, ale pokud nemáte rádi příliš tučné části, tak si je můžete odkrojit.

Začněte přípravou omáčky. Nejprve nasekejte petržel, oregano, česnek, šalotku a chilli vločky v kuchyňském robotu nebo velmi jemně ručně. Poté přidejte 2 lžíce kvalitního olivového oleje, citronovou šťávu, ocet a trochu koření a vše rozmixujte.
Do steaků, které jste nechali alespoň 30 minut v pokojové teplotě odstát, to zajistí rovnoměrné propečení. Vetřete zbylý olej a trochu koření a pečte na rozpáleném grilu 2–3 minuty z každé strany nebo dokud nebudou hotové.
Hotové steaky sundejte z grilu, přikryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat. Podávejte přelité omáčkou a s opečenými brambory nebo jen tak s chlebem.
Chimichurri prý pochází z Argentiny, připravuje se ale v celé Jižní Americe. Nepoužívá se jen jako omáčka k masu, ale je možné ji použít také jako marinádu nebo k opečenému chlebu.
Wow, to zní úplně božsky! V takové kombinaci by mě steak chutnal možná i po náročném tréninku. Rozhodně musím vyzkoušet!
Steaky mám moc ráda a s touto omáčkou budou jistě skvělé! Navíc miluji, když jídla nesou v sobě kousek světových chutí, jako v tomto případě argentinského chimichurri.