Suroviny: 400 g kysaného zelí 280 g brambor sůl, kmín, pepř 100 g másla 120 g hladké mouky 1 cibule 400 g moravské klobásy 250 ml mléka 100 g zakysané smetany hladkolistá petržel
Postup: Kysané zelí scedíme a překrájíme na středně velké kusy, dáme do hrnce, zalijeme asi 2 litry vody a vaříme doměkka.
Brambory nakrájíme na drobné kostičky, dáme do jiného hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl a kmín a 20 minut vaříme doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zamícháme ji do měkkého zelí a společně ještě povaříme.
Ke směsi přidáme vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy a nakonec vše zalijeme mlékem a znovu povaříme. Do hotové polévky zamícháme zakysanou smetanu a dochutíme barevným pepřem. Servírujeme ozdobené petrželkou.
.