Suroviny na 4 porce:
● 5 hrstí špenátových listů
● 2 střední cukety
● 2 větší cibule
● 3 stroužky česneku
● 3 hrsti těstovinové rýže
● 1½ l kuřecího vývaru (může být i z kostky)
● ½ svazku čerstvé bazalky
● 3 lžíce olivového oleje
● podle chuti sůl
● čerstvě mletý pepř
K podávání:
● vejce uvařená natvrdo
● strouhaný parmazán
Postup:
1. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na tenké plátky, cuketu na větší kostky. V hrnci rozehřejte olej. Cibuli na něm osmažte – nechte jen zesklovatět – poté přidejte česnek a nechte ho v hrnci rozvonět. K cibuli a česneku přidejte cuketu a nechte ji asi 2 minuty restovat.
2. Poté všechno zalijte horkým kuřecím vývarem a nechte 20 minut vařit na malém plameni. Mezitím co se polévka vaří uvařte podle návodu v dostatečném množství osolené vody těstovinovou rýži.
3. Po 20 minutách prováření přidejte do polévky očištěné listy špenátu a těstovinovou rýži. Nechte všechno asi minutu vařit, poté vypněte plamen a nechte polévku chvilku stát, jenom aby se rýže prohřála.
Nakonec polévku podle chuti osolte a opepřete. Před podávání můžete polévku ještě ozdobit rozkrojeným vejcem natvrdo nebo hoblinami parmazánu. Přidejte k ní čerstvě rozpečenou bagetu nebo krajíc právě upečeného chleba a máte báječnou lehkou večeři.
Extra tip:
Jednodušší variantou, když nemáme vývar, je „rychlá špenátová polévka“:
1. Cibuli osmažíme na sádle dozlatova, zalijeme převařenou vodou. Počkáme než se začne vařit a přidáme špenát, polévkovou
kostku, sůl, pepř a trochu maggi, povaříme.
2.Přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, česnek, vmícháme vajíčka a nakonec smetanu. Krátce ještě povaříme a můžete podávat.