Listový špenát dnes seženete v každém obchodě. Ne každý ale tuší, jaký poklad se v něm skrývá. Poznejte jeho účinky i vy.
Pouze jedna hrst listového špenátu denně posiluje z dlouhodobého hlediska mozek, zlepšuje činnnost buněk a tkání a v neposlední řadě prospívá vašemu zraku.
Proč je tak zdravý?
Špenát je plný vitaminů a minerálů. Taktéž je významným zdrojem kyseliny listové, která pomáhá udržovat zdravý krevní oběh. Kromě pročištění organismu prospívá i vaší kráse. Díky špenátu budete mít zdravější pleť, silné vlasy a nehty.
Můžete si z něj udělat i pleťovou masku. Listy stačí najemno posekat, přidat k nim trochu medu, vody a citronové šťávy a nechat 20 minut působit. Pomůže vám i při zácpě a odvádí z těla přebytečnou vodu. A pokud vás trápí špatný stav zubů a dásní, i na to je skvělý.
Jak ho v kuchyni nejlépe využít?
Konzumovat ho můžete syrový, jen lehce ochucený solí, pepřem a olivovým olejem, případně balzamikovým octem. Ale samozřejmě ho můžete i vařit a připravovat z něj nejrůznější špenátové pochoutky.
Dokonce má být pití šťávy ze špenátu i prevencí onkologických nemocnění. Koupit se dá konce už vypraný, tedy ho můžete rovnou konzumovat a ušetříte tak spoustu času.