Suroviny na 6 porcí:
300 g fazolí, 5 brambor, 8 kuliček černého pepře
2 celé bobkové listy
3 kuličky nového koření
2 klobásky (typu čabajka)
6 velkých žampionů
2 cibule 6 lžic sádla
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké papriky
½ l plnotučného mléka
250 ml zakysané smetany (nebo šlehačky)
4 stroužky česneku
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
1 lžička soli
Postup:
1. Fazole namočte přes noc do vody. Ráno ji vyměňte, přidejte sůl, bobkový list, pepř, nové koření a uvařte je do poloměkka. Přidejte brambory na kostičky. Vedle orestujte na polovině sádla plátky žampionů. Až budou fazole s bramborami měkké, vložte
kolečka klobásy a žampiony.
2. Přilijte smetanu rozmíchanou s mlékem. Zahustěte jíškou ze sádla, nasekané a zpěněné cibule, mouky a papriky. Nechte přejít varem. Dochuťte česnekem, solí, cukrem a kapkou octa.