Quiche (čtěte kiš) je tradiční francouzský koláč, do kterého můžete dát cokoli, co zrovna máte po ruce.
Ingredience:
150 g kuřecích prsou
22 g tvrdého sýra
2 lžíce másla
1 velká cibule
1 lžička mletého česneku
1 brokolice
5 vajec
3 lžíce olivového oleje
½ sklenice plnotučného mléka
sůl, pepř
Postup:
Nejprve si uvařte brokolici v osolené vodě. Musí být měkká. Pak ji rozdělte na jednotlivé růžičky. Sýr nastrouhejte nahrubo. Kuřecí prsa osmahněte s cibulí z obou stran na olivovém oleji či másle.
Poté si připravte zapékací mísu či jinou nádobu vhodnou do trouby a přidejte do ní na kostičky nakrájená kuřecí prsa, růžičky brokolice a sýr.
Rozmíchejte si vajíčka s mlékem, do směsi přidejte česnek v prášku nebo jeden stroužek prolisovaného česneku a dochuťte solí a pepřem. Směs pak vylijte k surovinám do zapékací mísy. Už nijak pokrm nemíchejte. Všechno se krásně propojí.
Troubu si předehřejte na 190 °C. Jakmile bude připravená, umístěte do ní koláč a pečte ho přibližně čtyřicet až čtyřicet pět minut.
Hotový koláč můžete ještě teplý rovnou nakrájet a servírovat, anebo na něj poklaďte zbytky brokolice, máte-li ještě nějakou, a nechte v troubě pět minut dopéct. Brokolice bude krásně křupavá.
Francouzský quiche jíme jen tak, samostatně, anebo například s lehkým zeleninovým salátkem. Případně si k němu můžete dát teplou křupavou bagetku.
Máte-li doma po ruce čerstvou bylinku, třeba petrželku, kopr nebo bazalku, můžete jí koláč dozdobit. Přejeme vám dobrou chuť.
Tip na závěr
Do koláče můžete dát kromě brokolice také na plátky nakrájenou cuketu, skvěle chutná i s houbami nebo paprikou. Sýr používejte vždy co nejtučnější, aby se krásně rozpustil.