Nakládačky jsou klasika a využijete je prakticky ke každému jídlu či pohoštění.
Příprava: 45 min
Náročnost: x x
Cena: 105 Kč
Potřebujete:
3 kg menších okurek
100 g křenu
1 palici česneku
1 cibuli
1 lžíci hořčičného semínka
3 bobkové listy
1 lžičku kuliček pepře
5 kuliček nového koření
170 g cukru
70 g soli
600 ml 8% octa
svazek kopru
1 Okurky dobře omyjte a poté je na několika místech propíchejte vidličkou.
V hrnci dejte vařit dva litry vody, přidejte koření, oloupané a rozpůlené stroužky česneku, na plátky nakrájený křen, oloupanou a na klínky nakrájenou cibuli, cukr, sůl a přiveďte k varu.
2 Přilijte ocet, vložte okurky a mírným varem vařte asi 5 minut. Vypněte a nechte vychladnout. Pak slijte, okurky narovnejte do sklenic, zalijte nálevem, uzavřete a uložte do chladu.
3 Takto připravené okurky můžete hned po vychladnutí konzumovat. Množství vystačí asi na 9 sklenic o obsahu 0,75 l.