Máte doma spoustu jablek, ale nevíte, co s nimi? Připravte si z nich chutný koláč, za který vám sousedky utrhají ruce.
Ingredience:
1 listové těsto
6 velkých zelených jablek
5 lžic másla
5 lžic meruňkové marmelády
1 žloutek
5 lžic bílého nebo třtinového cukru
Postup:
Předehřejte si troubu na 200 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Jablka si umyjte, zbavte je jadřinců a rozkrájejte je na tenké plátky.
Listové těsto rozválejte na tenký plát. Těsto nyní přendejte do dortové formy tak, aby okraje mírně přečuhovaly, alespoň o 2 až 3 cm.
Na těsto vyskládejte pokrájená jablka, jedno vedle druhého. Posypejte koláč třtinovým nebo obyčejným cukrem a nastrouhejte nebo na něj nakrájejte máslo. Rozmístěte ho na koláč v pravidelných intervalech.
Okraje koláče přehněte a potřete je žloutkem. Pečte 20 až 25 minut. Po vyndání z trouby koláč potřete nejlépe meruňkovou marmeládou.