Houby jsou naprosto jedinečnou ingrediencí do mnoha pokrmů, ale guláš, ten je gastronomickou symfonií.
Ingredience: 600 g čerstvých kloboučků hub, 1 cibule, 2 lžíce másla, 400 ml masového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžíce kečupu, 4 stroužky česneku, 1 malá lžička drceného kmínu, sůl, pepř
Postup: Kloboučky hub, např. václavek, očistíme a spaříme je vařící vodou, ve které je necháme asi tak 3 minutky, pak je slijeme, necháme okapat. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na tenoučké plátky nakrájený česnek.
Přidáme nakrájené houby, mletou papriku, kmín, dvě špetky pepře, sůl podle chuti a dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Gulášový základ odklopíme a zredukujeme šťávu, kterou houby pustily. Houby zaprášíme moukou, přidáme kečup nebo protlak a krátce orestujeme.
Poté po troškách přiléváme vývar, vždy řádně vymícháme všechny vzniklé žmolky. Pokud je guláš příliš hustý, dá se ještě naředit trochou vývaru nebo vody. Za stálého míchání poté necháme guláš probublávat.
Podávat můžeme s kynutými knedlíky, brambory, ale dobý bude i s čerstvým chlebem.