Už jste se přejedli kuřecích prsou? Připravte si delikátní pečená kachní prsíčka se zelím a švestkovou omáčkou.
Suroviny na 2 porce
Na maso – 2 kachní prsa – 6 zralých švestek – 200 ml kachního vývaru – 2 lžíce másla – sůl, pepř – cukr
Na zelí – 600 g bílého hlávkového zelí – 1 menší cibule – 1 malá brambora – 100 ml vody – 30 ml slunečnicového oleje – 1 lžíce octa – 1 lžička hladké mouky – špetka kmínu – sůl – cukr
Postup
1. Zelí omyjte a nakrájejte na nudličky. Vložte do hrnce, posypte kmínem a solí a přilijte asi 50 ml vody. Duste pod pokličkou asi 20 minut. Cibuli pokrájejte najemno a zpěňte na rozehřátém oleji.
Zaprašte moukou a umýchejte jíšku, kterou přidejte k poloměkkému zelí. Přidejte nastrouhanou bramboru, zbytek vody, ocet a cukr. Promíchejte a duste ještě asi 20 minut.
2. Očištěná kachní prsa nařízněte na kůži do mřížky. Jemně je osolte a opepřete. Opečte je na pánvi na lžíci rozehřátého másla. Pak je dejte na plech a pečte v troubě při 160 °C asi 7 minut.
3. Na omáčku rozpusťte v kastrůlku zbylé máslo. Přidejte vypeckované a pokrájené švestky a chvilku opékejte. Oslaďte cukrem, zalijte vývarem a chvíli povařte.
4. Prsíčka vyndejte z trouby a servírujte polité omáčkou společně se zelím.