Libanonská shakshuka (čtěte šakšuka) se podobá našemu tradičnímu leču. Mísí se v ní však mnohem více chutí a koření.
Ingredience:
2 čerstvé papriky
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 velká bílá cibule
1 malá červená cibule na ozdobu
čerstvé či sušené chilli dle chuti
1 lžička římského kmínu
1 plechovka rajčatového protlaku
1 konzerva loupaných rajčat
6 vajec
hrst čerstvého koriandru nebo petrželky
sůl a pepř
Postup:
Nejprve si všechny suroviny nakrájejte nadrobno, včetně loupaných rajčat z plechovky. V pánvi si rozehřejte olivový olej a omažte na něm pokrájenou bílou cibuli.
Jakmile zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájené papriky a orestujte. Přidejte do pánve prolisovaný česnek, římský kmín a sušené nebo čerstvé chilli papričky.
Nyní přidejte do pánve pokrájená loupaná rajčata z plechovky a rajčatový protlak. Nechte probublávat alespoň tři minuty. Pokrm dochuťte podle chuti solí a pepřem. A ještě patnáct minut povařte.
Ve směsi udělejte šest důlků a rozklepněte do nich všechna vejce. Pokrm již nemíchejte, ale přiklopte ho pokličkou, případně talířem a nechte vařit tak dlouho, dokud bílek neztuhne. Ovšem žloutek musí zůstat za tekutý.
Jakmile bude pokrm hotový, posypejte ho hojně nasekanou petrželkou nebo koriandrem, případně jinou bylinkou, kterou zrovna máte po ruce, například i čerstvou bazalkou.
Navrch také přidejte na kolečka nakrájenou červenou papriku. A úžasně rychlý a chutný pokrm na oběd nebo večeři je hotový. Přejeme vám dobrou chuť.
Jak ještě pokrm vylepšit?
Máte-li rádi sýry, můžete do již téměř hotového pokrmu přidat rozdrobený balkánský sýr, případně můžete použit i levnější eidam. Pak směs opět přiklopte pokličkou a počkejte zhruba dvě až tři minuty, dokud se všechen sýr krásně nerozteče.