Suroviny na 4–6 porcí:
● 600 g mletého vepřového a hovězího ● 4 ks toustového chleba ● svazek petrželky
● svazeček pažitky ● hrst mladých kopřiv ● 2 lž. máty
● 200 g bílého jogurtu ● 1 str. česneku ● 1 červená paprika
● špetka chilli ● mořská sůl
● 100 g zel. oliv bez pecek
● 100 g čer. oliv bez pecek
● 2 oranžové papriky ● 2 vejce
● 10 lžic olivového oleje
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Nasucho pečeme červenou papriku. Až se udělají puchýře, dáme ji na 10 min do igelitového sáčku, aby se zapařila. Stáhneme slupku a odstraníme semeník.
Papriku nakrájíme na kostičky, promícháme se lžící oliv. oleje a sekanou pažitkou. Rozmixujeme chleba spolu s petrželkou, kopřivami a mátou.
2. V míse promícháme se 3 lžícemi jogurtu a necháme 5 minut odpočinout. Pak smícháme s masem, paprikovou směsí, vejcem a špetkou chilli a osolíme. Moc suchou směs naředíme jogurtem.
Žár ztlumíme na 180 °C. Formu vyložíme pečicím papírem a naplníme půlkou směsi. Poklademe částí směsi oliv a na ně navršíme zbytek masa. Potřeme olejem a hodinu pečeme.
3. Mezitím promícháme lžičku nasekané čerstvé máty, česnek a zbylý jogurt a osolíme. Dáme chladit. V hmoždíři rozetřeme oregano, zalijeme ho 6 lžícemi oleje a necháme odpočinout.
Oranžovou papriku úhledně pokrájíme na kostičky a krátce ji opečeme na oleji se zbytkem oliv. Osolíme a podáváme k sekané pokapané oreganovým olejem, s jogurtovou omáčkou a případně plody kapar. Sekaná je skvělá teplá i za studena.