Višňový dort s kakaem a čokoládou vypadá obtížněji než ve skutečnosti je. Nebojte se a upečte ho třeba dětem k narozeninám.
Suroviny
Na těsto – 5 vajec – 200 g pískového cukru – 200 g kakaa – 200 g hladké mouky – 10 lžic horké vody
Na náplň – 1 sklenice višní bez pecek – 50 g pískového cukru – 50 g moučkového cukru – špetka citronové kůry – špetka skořice – 25 g kukuřičného škrobu – 2 lžíce třešňovice
Na ozdobu – smetana ke šlehání – 2 lžíce moučkového cukru – nastrouhaná čokoláda
Postup
1. Z bílků a trochy cukru vyšlehejte sníh. Zvlášť utřete do pěny žloutky s cukrem, poté postupně přilijte horkou vodu. Vmíchejte prosátou mouku, kakao a bílkový sníh. Těsto nalijte do dortové formy a pečte při 180 °C asi 40 minut.
2. Višně sceďte. Do kastrůlku nasypte oba cukry, citronovou kůru a skořici. Zalijte 250 ml šťávy z kompotu a třešňovicí a dejte vařit. Škrob rozmíchejte ve dvou lžících studené vody, a jakmile směs začne vřít, přidejte ho k ní.
Pár minut vařte, pak přidejte višně a znovu krátce povařte. Odstavte a nechte vystydnout.
3. Smetanu ušlehejte s cukrem. Vychladlý korpus rozřízněte na tři pláty, každý pokropte třešňovicí. Po obvodu spodního dílu nastříkejte pruh šlehačky a poklaďte višně, takto postupujte do středu kruhu. Přiklopte druhým plátem a opakujte do samé.
4. Až bude dort zkompletovaný, potřete ho šlehačkou ze všech stran. Vršek ozdobte čokoládou a višněmi. Dejte zatuhnout přes noc do lednice.