Vyrazte na Sardinii a přesvědčte se na vlastní oči, že smaragdová zeleň místní přírody je naprosto úchvatná. Okouzlí vás i vůně průzračného moře a pomerančových a citrusových hájů. Říká se, že kdo navštíví Sardinii, navždy se bude chtít vracet.
Kouzelné pláže a čisté moře jsou hlavní předností Sardinie, a když sem vyrazíte ještě před hlavní sezónou, zažijete navíc na plážích rajský klid.
Pobřeží Costa Smeralda na severovýchodě označují místní za nejkrásnější pláže v Evropě. Při pohledu z hotýlku na mořský příboj jim dáte za pravdu. Doporučujeme posnídat tradiční pochoutku: sardinský ovčí sýr a pšeničné placky.
Na pláž musíte někde sejít z rozeklané skály po vytesaných schodech, ale dole, u moře, si díky tomu bude připadat jako v nějaké fantastické pohádce. Nechybějí tu jeskyně jako vystřižené z příběhů o pirátech.
Po moři můžete podniknout bezpočet výletů, třeba na hornatý ostrůvek Asinara, kdysi místo pro trestance, dnes přírodní rezervace s krásnými květinami a divoce žijícími osly.
Vydejte se do pralesa
Na rozdíl od teplého pobřeží jsou údolí vnitrozemského pohoří Gennargentu vlhké a hluboké, porostlé staletými lesy. Pramení tu všechny místní řeky, křišťálové a ledové, a při výletě kaňonem Gorropu budete mít nad sebou skalní stěny vysoké až 400 metrů!
Milovníci přírody ocení na nebi místní obří sardinské supy anebo královské orly, kteří tu hnízdí, a s trochou štěstí uvidíte mezi stromy sardinskou divokou kočku – hrdého mourovatého tvora s „tygřími“ pruhy na srsti. Sardinie je i plná jeskyní, např. Bue Marino na východě ostrova.
Je ohromná a nabídne křišťálová jezírka, úžasné barvy a obrovské krápníky. Pozor, svetr s sebou, není tu zrovna teplo!
Ve vnitrozemských vesničkách se jakoby zastavil čas, uvidíte tu ženy v krojích, a někdy se ocitnete uprostřed vesnické oslavy. Sardové prostě rádi slaví.
Poznejte město v bažinách
Při toulkách Sardinií určitě narazíte na nuraghe, záhadné věžovité stavby staré dva tisíce let, o kterých se neví, k čemu vlastně sloužily. K bydlení? K obraně? Nebo to byly sýpky?
Určitě nevynechte starobylé hlavní město Cagliari, ležící mezi dvěma močály na jižním pobřeží. Na několika místech je ještě obehnané středověkými hradbami. Město je rušné, mezi auty se proplétají mladí na skútrech a přejít hlavní ulici je někdy dobrodružství.
Ale milovníci památek tu zaplesají. Najdete tu baziliku San Saturnino z 5. století, i gotickou katedrálu sv. Cecilie z roku 1312 a kousek za městem je i římský amfiteátr.
Pak si dejte na Via Roma v „ristorante“ úžasné mořské plody, místní vynikající sýry anebo lahodné zvěřinové klobásky, a zapijte je skvělým sardinským vínem. Manžela pošlete klidně na fotbal, Cagliari hraje Serii A. On už bude vědět…
Sardinský recept: divočák na čokoládě
Maso z divočáka naložíme na dva dny do červeného vína a koření – pepře, nového koření, jalovce, rozmarýnu, tymiánu a šalvěje. Po dvou dnech necháme v teplé vodě nabobtnat švestky a rozinky. Nastrouháme čokoládu, nakrájíme nadrobno slaninu.
V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, necháme slaninu zesklovatět, přidáme plátky masa a opečeme. Potom osolíme a znovu asi 10 minut opékáme. Pokud to maso potřebuje, můžeme i dusit na červeném víně. Necháme okapat švestky a rozinky.
V rendlíku rozehřejeme cukr, ocet a bobkový list, přidáme švestky, rozinky, strouhanou čokoládu a špetku skořice. Zahřejeme až k varu, ale pozor, vařit se směs nesmí, jinak se srazí!
Omáčkou maso přelijeme a ještě půl hodiny všechno hřejeme, aby se chutě propojily. Dobrou chuť!