Sytý podzimní salát s grilovanou (nebo pečenou) dýní a sýrem feta můžete podávat ještě teplý nebo i zastudena.
Potřebujete:
✿ 1 menší dýni Hokkaido
✿ 100 g sýru feta
✿ hrst trhaných listových salátů
✿ hrst pekanových ořechů
✿ 1 lžíci dýňových semínek
✿ sůl, pepř
✿ olivový olej
✿ balzamikový ocet
✿ 1 lžičku citronové kůry
✿ svazek hladkolisté petrželky
1. Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na užší měsíčky. Potřete je olivovým olejem a osolte. V misce si připravte zálivku: smíchejte olivový olej, balzamikový ocet a trochu nastrouhané citronové kůry.
2. Saláty omyjte, rozdělte na talíře, pokapejte zálivkou a promíchejte s dýňovými semínky. Podle chuti osolte a opepřete. Rozehřejte gril a dýni ugrilujte doměkka.
3. Do salátu na talíře přidejte rozdrobený sýr feta a ořechy. Promíchejte, přidejte kousky grilované dýně, petrželku a podávejte.
No to zní parádně! Kombinace dýně a sýra feta mě nadchla. Mám doma v lednici všechno kromě pekanů, ty zkusím nahradit vlašskýma.
Tento salát s grilovanou dýní a fetou zní jako perfektní podzimní pochoutka! Už se těším, až ho vyzkouším při našem příštím rodinném setkání. Dýně je neuvěřitelně univerzální surovina.