Dále se podílí i na ochraně sliznice v těle a také stimuluje látkovou výměnu v buňkách. A to zdaleka není vše.
Toto ovoce obsahuje i dost niacinu – vitaminu B3, který je prospěšný zdravým nervům , a kyselinu pantotenovou – vitamin B5, který udržuje krásnou pokožku, vlasy i nehty.
Všestranný lék
Dále rybíz obsahuje také vápník, draslík, železo, hořčík či mangan a velké množství rutinu, který je nezbytný pro zdravé, silné a pružné cévní stěny. Šťáva z rybízu pomáhá zvyšovat elasticitu cév, a působí tak proti chrapotu, kašli a močopudně.
A prospěšné jsou také listy, které působí proti průjmům a stimulují metabolismus. Odvar z kořene černého rybízu je vynikajícím lékem na zánět jater. Přestože se jeho výrazné aroma mnoha lidem nezamlouvá, jde o mimořádně zdravé ovoce.
Pozor by si na něj měli dát pouze ti, kteří trpí překyselením žaludku nebo pálením žáhy.