V Anglii se tomuto koláči říká crumble. Připravit ho můžete třeba i s jablky, hruškami nebo lesním ovocem.
Suroviny – 800 g švestek – 50 g vanilkového cukru – 1 citron – 1 lžička mleté skořice – 260 g celozrnné mouky – 150 g másla – 150 g třtinového cukru – 50 g mletých vlašských ořechů
Postup
1. Švestky omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na dílky a rozprostřete je na dno vymazané zapékací mísy. V misce smíchejte vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z citronu, mletou skořici, a vzniklou směsí posypte švestky. Podlijte asi dvěma lžícemi vody.
2. Smíchejte mouku, třtinový cukr a mleté vlašské ořechy. Přidejte nakrájené změklé máslo a vypracujte drobenku, kterou posypte švestky.
3. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 40 minut, dokud povrch nezezlátne.
4. Před podáváním nechte zhruba 15 minut odpočinout.