Pro mnoho lidí je konzumace kravského mléka nepřijatelná, například kvůli alergiím nebo dietním omezením. Jaké tedy zvolit?
Naštěstí existuje v dnešní době celá řada rostlinných alternativ mléka, které mohou bez obav konzumovat všichni a které jsou navíc i zdravé! Vybrali jsme pro vás dva tipy.
Mandlové mléko
Je zdrojem vitaminu E a dalších antioxidantů. Vyrábí se z celých mandlí nebo z mandlového másla a vody. Má lehkou texturu a mírně sladkou, ořechovou chuť. Lze jej přidat do kávy a čaje, do smoothies nebo použít při pečení.
Rýžové mléko
Rýžové mléko je nejméně alergenní ze všech alternativ mléka, nejčastěji je vyrobeno z hnědé rýže. Neobsahuje cholesterol, je protizánětlivé a velice dobře stravitelné.
K domácí výrobě úplně stačí pouze rýže a voda. Je řidší a trvanlivé, po otevření se uchovává v lednici. Jeho neutrální chuť nabízí univerzální použití téměř na vše.
To s tím mandlovým mlékem je super tip, dám si ho příště do kafíčka. 😉
Vůbec sem neveděla, že rýžové mléko je tak stravitelný. Moc jsem se toho dozveděla. Děkuju za článek.
Moc mě těší, že se článek dotýká i zdravotních benefitů rostlinných mlék. Mandlové mléko osobně preferuji pro jeho chuť a vitamíny, je úžasné vidět, jak si může každý vybrat podle svých potřeb.