Suroviny:
olivový olej 1 cibule 1 stroužek česneku 750 g mletého hovězího masa 1 lžička mleté skořice 100 ml bílého vína 400 g rajčat + 4 – 6 rajčat zvlášť 2 lžíce hladkolisté petrželky sůl a pepř 2 lilky 35 g másla a hladké mouky 300 ml mléka 4 kuličky černého pepře 2 bobkové listy 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry 100 g tvrdého sýra 2-3 brambory Postup: V širším hrnci osmahneme cibuli na troše olivového oleje doměkka.
Pak přihodíme česnek a po minutě i mleté maso. Opékáme ho dohněda, dokud se zcela nerozpadne na malé kousky. Přidáme skořici, víno a 400 g rajčat. Přivedeme k varu, snížíme plamen a necháme probublávat půl hodinky.
Pak do směsi vmícháme petrželku, ochutíme solí a pepřem. Zatímco dusíme maso, opečme na troše olivového oleje lilky. Z obou stran a pěkně dohněda. Přendáme je na kuchyňské ubrousky a necháme odsát přebytečný tuk.
Uděláme si bešamel: máslo rozpustíme na pánvi, přimícháme mouku, chvíli opékáme a pak zalijeme mlékem, přidáme bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset až patnáct minut povaříme.
Vyndáme pepř a bobkový list a osolíme podle chuti. Do bešamelu rozmícháme dvě vejce a sýr.
Začneme vrstvit do středně velké zapékací mísy o objemu zhruba dva litry: na dno dáme část lilků, osolíme je, na ně dáme masovou směs, kolečka rajčat a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Končit byste měli masovou směsí.
Na ni vyskládáme (jedno přes druhé) kolečka brambor, přelijeme sýrovým bešamelem a pečeme 30–40 minut..