Kytička, která se už ve starověku používala při léčbě žaludku, jater, dýchacích cest, revmatismu a hnisavých ran na kůži.
Staří Řekové jej využívali pro výjimečné regenerační účinky zejména v kosmetickém odvětví – především na vlasy. Východní medicína doporučuje vytlačenou šťávu z rakytníku zejména na léčbu nechutenství a k potírání kůže při popáleninách nebo při dlouhém slunění.
Rakytník můžete používat jak vnitřně, tak zevně. Je to přírodní koncentrát mastných kyselin s velkým množstvím vitaminů – E, F, P, K, A, B a C. V rakytníku najdete také karoten, kterého obsahuje dokonce mnohonásobně více než mrkev a dýně.
Vitamin E v něm obsažený je významným antioxidantem. Rakytník posiluje organismus a má také antidepresivní a antistresový účinek. Využijete jej rovněž při rýmě, zánětu dutin, při hemoroidech, ekzémech a akné. A můžete jej použit také při zánětech dásní a paradontóze.
Příloha k jídlu
Rakytník si své léčivé vlastnosti dokáže udržet několik let. Jestliže se rozhodnete rakytník zmrazit, pak jeho léčivé schopnosti budete moci využít i za 2 až 3 roky.
Plody a dužinu je lepší sušit, mrazit a někteří jistě nepohrdnou pálenkou z rakytníku nebo vínem. Z dužiny pak můžete připravovat různé šťávy a džusy, marmelády či pyré. A to jak samostatně, tak s různými druhy ovoce nebo zeleninou.
V Rusku se rakytník používá jako příloha k jídlu spolu s rozetřeným česnekem. Toto spojení bylo skvělou ochranou před viry. Rakytníkový čaj můžete připravovat jak ze sušených, tak i z čerstvých listů. Dávkování je snadné.
Na čtvrt litru vody postačí čajová lžička listů. Diabetici si mohou přidávat listy borůvky.
.