Neumíte si představit den bez oblíbeného zákusku a každý oběd zakončíte „sladkou tečkou“? Pak věřte, že jde o dost nebezpečný návyk. Vědci dnes stále častěji varují před závislostí na cukru, která je srovnatelná se závislostí na alkoholu!
Pokud si sladké dopřejete pouze občas a v rozumné míře, pak se není čeho obávat. Problém nastává až ve chvíli, kdy vás vaše chutě zcela ovládnou a fakt, že zrovna nemáte nic sladkého po ruce, ve vás vyvolá pocit paniky.
Závislost na cukru je možné rozdělit do třech fází – úvodní, akutní a chronické.
Tři stupně závislosti
V první fázi vám sladkost zpříjemňuje život pouze občas, třeba když si jednou týdně zajdete s kamarádkou do cukrárny. Organismus v tomto stadiu pravidelný přísun cukru zatím nevyžaduje.
To přichází až s druhou fází, kdy nad sebou člověk ztrácí sebekontrolu, takže místo toho, aby mu stačil jeden čtvereček čokolády, spořádá celou tabulku.
Vždyť jednou za čas se přece nic nestane, že?Je sice schopen si sladkosti na nějakou (kratší) dobu odříct, třeba v rámci diety, ale pak začne mlsat ještě víc. V chronické fázi se bez cukru neobejde ani jediný den a množství sladkostí postupně navyšuje.
Jedna čokoláda už nestačí, sní všechno, co je zrovna po ruce, i když mu ty sladkosti ani příliš nechutnají.
Zdravotní důsledky
Psychická závislost není zdaleka jediným důsledkem časté konzumace sladkostí.
Nadměrný příjem cukru bývá příčinou celé řady zdravotních potíží od zubního kazu, akné, diabetu, překyselení a různých hormonálních poruch přes aterosklerózu (kornatění tepen) a potíže s játry až po obezitu, nádorová onemocnění, žaludeční vředy, stres a různé psychické potíže.
Jak z toho ven?
Nejdůležitější je stabilizovat hladinu krevního cukru. Její výkyvy totiž vyvolávají touhu po sladkém.
Toho lze poměrně snadno dosáhnout úpravou jídelníčku, kam je třeba zařadit dostatek kvalitních bílkovin (libové maso, ryby, luštěniny, vejce, sójové výrobky, tvaroh, mozzarella, cottage sýr aj.)
obiloviny a zeleninu. Zároveň je nutné omezit průmyslově vyráběné šťávy. Potlačit touhu na sladké a snížit „abstinenční příznaky“ pomáhají také vitaminy skupiny B, vitamin C, vápník, hořčík, zinek a chrom.
Nezbytné bílkoviny
Při odvykání cukru je nutné omezit sůl. Podle tradiční čínské medicíny je totiž energetickým protikladem cukru. Jestliže hodně solíte, budete mít tendenci konzumovat velké množství cukru.
Důležitou roli hrají také hořčiny, rostlinné látky hořké chuti, které zvyšují chuť k jídlu a usnadňují trávení. A co hlavně – neutralizují chuť na sladké a rychle navozují pocit sytosti.
Bohatým zdrojem hořčin je čekanka, artyčoky, rukola, salát štěrbák, grapefruit, kurkuma, bobkový list, semena černuchy seté a divoce rostoucí byliny jako pampeliška, andělika, heřmánek, pelyněk, řebříček či hořec (kořen).