V kuchyni ji nejspíš využíváte dnes a denně, ale věděli jste, že vám může pomoci i s celou řadou zdravotních potíží?
Na první pohled obyčejná cibule v sobě totiž ukrývá spoustu vitaminu C, vitaminy skupiny B a také flavonoidy, které v těle působí jako antioxidanty. Sirné sloučeniny zase působí jako přírodní dezinfekce a antibiotikum. Na co cibuli můžete ještě použít?
Vyžene z těla bacily
• Koktejl léčivých látek, které cibule obsahuje, nakopne vaši imunitu a odežene virózu, nachlazení nebo chřipku, které si na vás brousí zuby. Dvě oloupané a pokrájené cibule dejte do půllitrového hrnku a po okraj zalijte vroucí vodou.
Nechte přibližně 15 minut louhovat. Pak sceďte a doslaďte cukrem nebo medem. Pijte v průběhu celého dne.
Na modřiny a výrony
• Podvrtla jste si kotník nebo jste se nešťastnou náhodou uhodila? Pomůže opět cibule.Připravte si obklad z jemně pokrájené a pomačkané cibule a přiložte ho na postižené místo. Uleví od bolesti, zmírní otok a urychlí hojení pohmožděnin. Také nehezké modřiny díky obkladu rychleji zmizí.
Podpoří růst vlasů
• Blahodárně působí cibule také na vlasy, a to zejména díky síře, která je v ní obsažena. Když si budete cibulovou šťávu pravidelně vmasírovávat do vlasové pokožky, nejen že snížíte vypadávání vlasů, ale rovněž zvýšíte jejich hustotu.
Léčí bradavice
• Věděla jste, že se pomocí cibulové šťávy můžete zbavit také bradavic? Je to velmi jednoduché. Do vydlabané cibule nasypte sůl a získanou tekutinou dvakrát denně potírejte bradavice. Stejně dobře to funguje i na kuří oka.
Uleví při trávení
• Cibule posiluje žaludek i střeva, kde napomáhá udržet zdravou mikroflóru. Také zlepšuje chuť k jídlu a následně i trávení potravy, protože stimuluje produkci žluče a žaludečních šťáv.